ZAKON KREMLJA

Nobelovci pisali Putinu

30 aktivista i novinara uhićeni su prošli mjesec nakon prosvjeda zbog ruskog crpljenja nafte u Arktičkom oceanu. Optuženi su za piratstvo i prijeti im do 15 godina zatvora
Russian President Vladimir Putin submerges on board Sea Explorer 5 bathyscaphe near the isle of Gogland in the Gulf of Finland on July 15, 2013, visiting Oleg frigate which sink in 1869 . AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ ALEXEI NIKOLSKY
 AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je pismo koje je potpisalo 11 dobitnika Nobelove nagrade za mir u kojem se od njega traži da povuče optužbe protiv aktivista Greenpeacea koje Rusija tereti za piratstvo.

U pismu, među čijim potpisnicima su i južnoafrički nadbiskup Anglikanske crkve Desmond Tutu, bivši predsjednik Istočnog Timora Jose Ramos Horta, sjevernoirska mirovna aktivistkinja Betty Williams i drugi, od Putina se traži da "učini sve što može da pretjerane optužbe za piratstvo protiv aktivista Greenpeace budu odbačene, te da optužnice bude u skladu s međunarodnim i ruskim pravnim standardima".

Podsjetimo, 30 aktivista i novinara uhićeni su prošli mjesec nakon što su prosvjedovali zbog ruskog crpljenja nafte u Arktičkom oceanu. Uhićeni su i optuženi za piratstvo (što je optužba koju Rusi opravdavaju činjenicom da su neki od njih uletjeli na rusku platformu) i prijeti im i do 15 godina zatvora.

Putin se nije udostojio izravno odgovoriti na pismo nobelovaca, ali je preko svog glasnogovornika poručio da je pismo "poslano na pogrešnu adresu". Jer on nema utjecaja na sudove.

"Zakon je zakon", kažu u Kremlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:30