‘SKANDALOZNO‘

Nova europska sila u otvorenom sukobu s EU, prijete i sudom, u Bruxellesu ih jedva čekaju: ‘Samo neka pokušaju...‘

Poljska ministrica za klimu kaže da je postupno ukidanje motora s unutarnjim izgaranjem jedan od zakona koje će rušiti pred sudom EU

Dim iz auspuha

 Profimedia/Profimedia

Poljska će pokušati oboriti plan postupnog ukidanja motora s unutarnjim izgaranjem i druge klimatske zakone Europske unije žalbom pred vrhovnim sudom Unije, izjavila je ministrica za klimu Anna Moskwa.

U proljeće je Unija donijela zakon kojim se od 2035. zabranjuje prodaja novih automobila na fosilna goriva, unatoč protivljenju Varšave.

Moskwa je za poljski Radio Zet u ponedjeljak rekla da će ova zemlja pokrenuti predmet pred Sudom Europske unije.

“Rješenje o zabrani automobila s unutarnjim izgaranjem 2035. štetno je za sva europska gospodarstva... Vjerujem da ako danas donosimo odluku za 2035. godinu, onda je danas potrebno sagledati njezine posljedice u idućim godinama", rekla je ona.

"Nema analize društvenog i ekonomskog utjecaja, što je skandalozno", dodala je, kako javlja Politico. "U svakom slučaju, idemo s ovom odlukom pred Sud pravde u bliskoj budućnosti".

image

29 August 2022, Brandenburg, Bad Saarow: Anna Moskwa, Minister of Environment of Poland, photographed at the meeting of the German-Polish Environmental Council. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

Patrick Pleul/Dpa Picture-alliance Via Afp

Zaj zakon, kojem se protivi Varšava, dio je veće skupine zakona kojima je cilj smanjenje emisija u EU-u za 55 posto u ovom desetljeću.

Moskwa je sugerirala da bi se Varšava mogla žaliti i na druge dijelove ovog tzv. Fit for 55 paketa. "Idemo na Sud pravde s ovim i mnogim drugim dokumentima Fit for 55", najavila je.

Poljska je bila dio koalicije zemalja predvođenih Njemačkom, koja je nastojala spriječiti da obveza o prodaji čistih automobila 2035. uđe u zakon ranije ove godine.

‘Veselimo se poštivanju presude Europskog suda pravde‘

No, dok je Berlin bio usredotočen na osiguravanje obveze Europske komisije da izradi nacrt pravnog rješenja za e-goriva, sintetičku alternativu benzinu i dizelu, Varšava je željela izbjeći potpunu zabranu prodaje vozila koja zagađuju okoliš.

Na kraju je Komisija pristala na zahtjeve Njemačke i zakon je usvojen, a samo je Poljska glasala protiv.

Jedan poljski diplomat, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je njegova vlada nezadovoljna onim što smatraju neuspjehom šefa ‘Green Deala‘ Fransa Timmermansa da se priključi Varšavi u opoziciji tijekom sastanka ministara prometa u Strasbourgu u ožujku koji su bili skeptični prema zabrani automobila.

Glasnogovornik EK-a odbio je komentirati ove izjave.

"Neka pokušaju ... i povrh toga, mislim da se cijela Europa veseli Poljskoj koja je voljna poštivati presude Europskog suda pravde", rekao je jedan dužnosnik Komisije, koji nije želio biti imenovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:44