PRONAĐENI DOKUMENTI

NOVI DOKAZ DA SU U LUFTHANSI SVE ZNALI? 'Rekli su da Lubitz smije u kokpit iako su doktori preporučili da mora psihijatru'

 AFP

Liječnici u njemačkom avioprijevozniku Lufthansi dali su 2009. godine preporuku da se pilota Andreasa Lubitza, kojega se sumnjiči da je kao kopilot Germanwingsovog Airbusa prije nekoliko tjedana namjerno zabio avion u francuske Alpe, pošalje na psihološki tretman zbog depresije, izvijestio je Bild am Sonntag, a prenosi britanski Guardian.

Njemački list navodi da je tamošnja uprava za zračni promet pronašla dokumente iz kojih se vidi liječnička preporuka. U papirima stoji da bi Lubitz, kojega je neovisni ekspert 2009. godine proglasio spremnim za letenje, unatoč tome trebao nastaviti s liječenjem od depresije, zbog koje je na neko vrijeme bio prekinuo obuku za pilota u Lufthansinoj školi.

Nije jasno je li Lubitz nastavio s liječenjem, a u Lufthansi, koja je vlasnik niskotarifne podružnice Germanwings, nisu imali komentara na sadržaj otkrivene dokumentacije.

Francuski istražitelji vjeruju da je Lubitz namjerno oborio zrakoplov koji je 24. ožujka poletio iz Barcelone za Düsseldorf pri čemu je, osim njega, život izgubilo 149 putnika i članova posade.

Njemačka uprava za zračni promet tvrdi da prije pada aviona nikada nije imala uvid u Lubitzovu liječničku dokumentaciju, već da je do nje došla tek tri dana nakon kobnog leta. Njemački su tužitelji otkrili da su liječnici za Lubitza 'prije nekoliko godina', u vrijeme prije nego je postao pilot, smatrali da je sklon samoubojstvu, no u međuvremenu mu se stanje ponešto poboljšalo.

U posljednje je vrijeme Lubitz bio na tretmanu kod neurologa i psihijatra, no oni nisu uvidjeli znakove koji bi upućivali da bi htio nauditi sebi ili drugima. U nekoliko su mu navrata propisivali bolovanje, no istražitelji su prilikom pretrage njegova stana našli poderanu dokumentaciju, što upućuje da je svoje zdravstvene probleme nastojao sakriti pred poslodavcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:45