DIVLJALA I PRIJETILA SAMOUBOJSTVOM

NOVI DOKUMENTI OTKRIVAJU TAJNU SKRIVANU 70 GODINA Najvažnija vojna operacija u povijesti zamalo propala zbog - nezadovoljne i krajnje nervozne žene!?

 Reuters, Nacionalni Arhiv UK

Dokumenti britanske obavještajne agencije MI5 otkrivaju da je malo nedostajalo da iskrcavanje saveznika na Normandiju 1944. godine bude otkazano i to zbog bizarnog razloga - nezadovoljne žene! Naime, jednu od glavnih uloga u 'Danu D' imao je španjolski dvostruki agent Juan Pujol Garcia čiji je zadatak bio prevariti njemačke špijune da će se saveznici iskrcati u Calaisu, a ne na Normandiju.

Garcia je uvjerio svoje njemačke kolege da u Britaniji rukovodi cijelom mrežom špijuna, ali nitko u Berlinu nije imao pojma da čovjek zapravo radi za MI5 pod kodnim imenom Garbo, piše Guardian. Međutim, dokumenti pohranjeni u Nacionalnom Arhivu Ujedinjenog Kraljevstva otkrivaju kako je Garbo imao zapravo puno većih problema od varanja Nacista. Mučila ga je - supruga!

Dok je Garcia planirao tajnu operaciju, njegova supruga se brinula o njihovom sinu u sigurnoj kući MI5-a. I umirala od dosade. Bila je usamljena, nostalgična i na rubu sloma živaca zbog užasnog engleskog vremena. Gadila joj se i britanska hrana.

- Previše tjestenine i krumpira, a ribe uopće nema - plakala je očajna Araceli Gonzalez de Pujol.

Ubrzo su i Britanci uvidjeli da bi grintava Araceli mogla predstavljati problem i morali su brzo nešto smisliti kako bi je ušutkali. I plan je bio sjajan.

- Gospođo, zbog vaših prijetnji povratkom u Španjolsku morali smo uhiti vašeg supruga. Jednostavno, postoji preveliki rizik da će se odati i da cijela operacija propadne - rekli su agenti MI5 šokiranoj ženi. Naravno, Juanovo uhićenje bilo je čista prevara, ali žena se toliko preplašila da je ekspresno potpisala dokument u kojem stoji da će prestati forsirati povratak u Španjolsku. I plan je uspio - Araceli je konačno zašutjela!

Pujol je prije rata radio na farmi pilića u Španjolskoj, ali 1941. godine prijavio se u trening kamp njemačke špijunske agencije. Prvi zadatak je dobio u Lisabonu odakle je u Berlin slao brojne izvještaje. Međutim, kada su ga Britanci razotkrili, Garcia je pristao raditi kao dvostruki agent. Obitelj mu se preselila u London, a on je uz pomoć Tomasa Harrisa stvorio lažnu mrežu špijuna koja je operirala u Engleskoj. Nijemci su vjerovali da čak 27 agenata radi za njega. Na kraju je Garcia dobio ključan zadatak - uvjeriti Nijemce da će se iskrcavanje dogoditi u Calaisu.

Garcijin suradnik i mentor, Tomas Harris, u svom izvještaju napominje kako Juan radi odličan posao, ali da njegova supruga predstavlja sve veći problem.

- Nostalgična je, nikada se nije uspjela priviknuti na život u Engleskoj. Čak se nije potrudila ni jezik naučiti - piše Harris uz dodatak kako joj je Garica zabranio druženje s Španjolcima kako slučajno ne bi razotkrila suprugovu ulogu.

- Želja za povratkom u Španjolsku pretvorila ju je u nestabilnu osobu. Mjesecima me molila da joj sredim odlazak kući, a u jednom trenutku sve je otišlo tako daleko da je prijetila da će ostaviti supruga. Kada joj ni to nije upalilo, prijetila nam je da će svima otkriti tko je Juan i čime se bavi...

Situacija je postala još gora nakon što je zaprijetila da će se ubiti. Pustila je plin u kuhinji i pokušala se ugušiti. MI5 je tek tada njezine prijetnje shvatio ozbiljno. Ali, znali su što trebaju napraviti - začepiti usta Araceli i pobrinuti se da ostane na Otoku. Britanci su postavili vojnike ispred sigurne kuće koji su 24 sata dnevno pazili da nestabilna žena ne napravi neku glupost.

I kad se Araceli konačno smirila, Garcia je mogao obavljati svoj posao. I obavio ga je odlično, Nijemci nikada nisu otkrili da radi kao dvostruki agent. Štoviše, čak su ga odlikovali zbog briljantnih obavještajnih izvještaja. Nakon rata dobio je brojna odlikovanja i od Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon rata lažirao je svoju smrt u Angoli (malarija) i preselio se u Venezuelu gdje je radio u knjižnici. S druge strane, priča s nostalgičnom Araceli ipak nije dobila sretan kraj. Par se razveo, Juan je oženio drugu i sretno živio s njom do svoje smrti 1988. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:52