ZAOKRET

NOVI OBRAT U LIBANONU Premijer Hariri suspendirao vlastitu neopozivu ostavku, družio se s pristalicama pa vikao: 'Libanon prvi!'

 REUTERS/Mohamed Azakir

Libanonski premijer Sad Hariri pozdravio je u srijedu svoje pristaše koji su se okupili oko njegove rezidencije, zahvalivši im na potpori, te ponovivši svoj slogan "Libanon prvi".

"Hvala vam. Hvala vam. Nastavit ću s vama.. ostajemo zajedno kako bismo sačuvali Libanon i zaštitili ga", rekao je gomili koja ga je pozdravljala.

"Ovo je trenutak koji neću zaboraviti", rekao je Hariri svojim pristašama, istaknuvši: "Naš će slogan ostati: Libanon prvi".

Hariri je u srijedu suspendirao svoju ostavku na zahtjev predsjednika Michela Aouna kako bi omogućio dijalog, ublaživši veliku političku krizu u zemlji.

Hariri je to objavio nakon što se u utorak navečer vratio u Bejrut, prvi put od 4. studenoga kada je u neočekivanoj izjavi iz Saudijske Arabije objavio da podnosi ostavku.

Kazao je da sve libanonske strane moraju nastojati da Libanon ne bude uvučen u regionalne sukobe, aludirajući na moćni Hezbolah koji je trn u oku Saudijske Arabije.

Izrazio je nadu da će njegova odluka otvoriti "novi prostor za odgovorni dijalog".

"Danas sam predsjedniku Aounu predao ostavku, a on je zatražio da pričekam kako bi se bolje raspravili njezini razlozi i politička pozadina, a ja sam pokazao razumijevanje", rekao je Hariri.

Haririjeva ostavka stavila je Libanon u prvi plan regionalne borbe za prevlast između sunitske Saudijske Arabije i šijitskog Irana, koji podržava libanonski Hezbolah.

Libanonski dužnosnici tvrdili su da ga je Rijad prisilio na ostavku i zadržao u zemlji, što su Saudijska Arabija i Hariri zanijekali.

Ostavka je iznenadila čak i njegove najbliže suradnike.

U Libanon se vratio iz Francuske.

Dugogodišnji saudijski saveznik, Hariri je kao razloge za ostavku naveo strah od atentata i kritizirao Iran i Hezbolah da siju razdor u arapskom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:46