ZIMBABVE ODAHNUO

NOVI PREOKRET Najdugovječniji diktator odbio je odstupiti, a danas je okrenuo ploču: 'Potpisat ću ostavku, ali imam dva uvjeta!'

 
 REUTERS

Dugogodišnji predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe pristao je odstupiti s mjesta predsjednika i potpisao je ostavku, visoki izvor upoznat s pregovorima kazao je za CNN.

Izvor je kazao je su generali zauzvrat pristali dati Mugabeu i njegovoj supruzi Grace puni imunitet, kao i garanciju da može zadržati svoje privatne nekretnine.

Ipak, da bi ostavka bila valjana pismo mora biti poslano predsjedniku parlamenta, kazao je izvor za CNN.

Mugabe je šokirao naciju u nedjelju kada je odbio u televizijskoj emisiji uživo odbio reći hoće li odstupiti.

Njegova stranka ZANU-PF dala je Mugabeu, koji je dotad bio u kućnom pritvoru, 24 sata da nakon 37 godina vladavine odstupi s mjesta predsjednika ili će biti svrgnut.

U subotu su održani masovni prosvjedi u Zimbabveu na kojima se tražila Mugabeova ostavka. Radilo se o najvećim demonstracijama ikad organiziranim u toj zemlji od stjecanja neovisnosti i dolaska na vlast Roberta Mugabea 1980.

No u bizarnom govoru, Mugabe je inzistirao da on nigdje ne ide i da će idućeg mjeseca predsjedavati kongresom svoje stranke ZANU-PF iako ga je ona nekoliko sati ranije uklonila s funkcije čelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:03