OČAJNA SITUACIJA

NOVI REKORD U ŠPANJOLSKOJ Broj nezaposlenih premašio 6 milijuna!

MADRID - Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj u prvom je tromjesečju ove godine dosegnula novu rekordnu vrijednost od 27,16 posto, čime je broj nezaposlenih u četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone premašio vrtoglavih šest milijuna, pokazali su danas objavljeni podaci tamošnjeg državnog zavoda za statistiku.

Riječ je o najvišoj stopi nezaposlenosti u toj zemlji od sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su se počeli prikupljati ti podaci.

U prva tri ovogodišnja mjeseca vojsci nezaposlenih pridružilo se još 237.400 Španjolaca, čime je njihov ukupan broj dosegnuo 6,2 milijuna, objavio je u četvrtak statistički ured.

U zadnja tri mjeseca 2012. stopa nezaposlenosti iznosila je 26,02 posto, pokazuju podaci toga ureda.

Nekoć motor u kreiranju radnih mjesta u eurozoni, Španjolska sada muku muči s dubokom recesijom s dvostrukim dnom i nikako ne uspijeva izaći iz krize prouzročene kolapsom nekretninskog sektora 2008. Nekretninski bum omogućavao je četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone visoke stope rasta koje su više od 10 godina nadmašivale one u Europskoj uniji.

Prošle godine španjolsko se gospodarstvo smanjilo za 1,37 posto, što je njegov drugi najizrazitiji godišnji pad od 1970. godine, a službeni Madrid za ovu godinu predviđa daljnji pad gospodarstva, u rasponu od 1,0 do 1,5 posto.

U drugom tromjesečju 2007., na vrhuncu razdoblja procvata zahvaljujući kojem je čak polovina novih radnih mjesta u eurozoni u razdoblju od 2002. do 2005. otvorena upravo u Španjolskoj, stopa nezaposlenosti spustila se u toj južnoeuropskoj zemlji na 7,95 posto, što je bila njezina najniža razina u prethodnih 30 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 23:23