SRBI U STRAHU

Novi slučaj kravljeg ludila u Srbiji? Žena iz Kikinde u bolnici leži u teškom stanju

Prema izjavi epidemiologa bolnice u Kikindi nakon provedene tipične kliničke slike i magnetske rezonance, može se pretpostaviti da se najvjerojatnije radi o kravljem ludilu
Donji Miholjac, 050609.Plan blokiranja drzavnih cesta, krave u staji.Foto: Marko Kovac / Cropix
 Marko Kovač / Cropix

Olga F. (62) iz Kikinde u Srbiji u vrlo teškom zdravstvenom stanju primljena je na neurologiju tamošnje bolnice. Iako još uvijek nije potvrđeno, "Novosti" neslužbeno saznaju da se radi o kravljem ludilu.

Prema izjavi epidemiologa bolnice u Kikindi nakon provedene tipične kliničke slike i magnetske rezonance, može se pretpostaviti da se najvjerojatnije radi o kravljem ludilu.

Olga F. hospitalizirana je prije tjedan dana, a još se u veljači svom doktoru požalila da joj jedna strana tijela trne i polako se oduzima. Trenutno leži u bolnici bez svijesti, a liječnici kažu da je pacijentica u teškom stanju.

Liječnici tvrde da se ne može pouzdano utvrditi kada se i na koji način Olga zarazila. Inkubacija uzročnika priona može trajati i do 20 godina. Bolest je, inače, često povezana s konzumiranjem zaražene govedine.

Bolest je smrtonosna, jer se kod oboljelog ne pokreće djelovanje imunološkog sustava. Uzročnik je prion, sićušna degenerirana bjelančevina, koja izaziva oštećenja na mozgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:06