KRAJ NOĆNE MORE

NOVI ŽIVOT MLADE OBITELJI Prije pet godina zatočili su ih džihadisti, u tamnici su dobili troje djece, a sada su konačno slobodni

 Screenshot / YOUTUBE

Pakistanske snage sigurnosti spasile su kanadsku obitelj iz talibanskog zatočeništva, pet godina nakon što su oteti u susjednom Afganistanu, rekli su u četvrtak dužnosnici.

Kanađanin Joshua Boyle, njegova supruga Amerikanka Caitlan Coleman i njihovo troje djece, koje su dobili u zatočeništvu, spašeni su u plemenskoj regiji Kurramu nedaleko od afganistanske granice, priopćila je vojska.

Obitelji su navodno bili oteli militanti povezani s al-Qaidom u jugoistočnom Afganistanu 2012. godine, navodi vojska.

Njihovo spašavanje provedeno je na temelju informacija američkih operativaca u Afganistanu, dodaje se u priopćenju.

Zasad nisu poznati detalji o tome kako su spašeni. Oteti su navodno tijekom turističkog obilaska vrlo nesigurne regije u Afganistanu, a u to je vrijeme Caitlan bila trudna s prvim djetetom

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je nakon oslobađanja obitelji da je to "pozitivan trenutak za odnose naše zemlje s Pakistanom", priopćila je Bijela kuća, a prenosi Reuters.

Mreža militanata Haqqani u nekoliko je navrata objavljivala snimke obitelji zahtijevajući oslobađanje svojih zatvorenih pripadnika u zamjenu za njihovo puštanje na slobodu. Posljednja snimka pojavila se krajem prošle godine, a na njoj Caitlan iznosi očajnički vapaj, moleći da je netko izbavi iz 'kafkijanske noćne more'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:34