RAT NA BLISKOM ISTOKU

OBAMA OSUDIO BOMBARDIRANJE UN-OVE ŠKOLE Izrael mobilizirao još 16 tisuća vojnika

 AFP

WASHINGTON - Bijela kuća je u srijedu osudila bombardiranje UN-ove škole u Gazi izrazivši žaljenje što "tisuće Palestinaca" koje je izraelska vojska pozvala da napuste svoj dom, nisu sigurni u skloništima koja su organizirali Ujedinjeni narodi.

"Sjedinjene Države osuđuju bombardiranje škole UNRWA-e (UN-ova agencija za palestinske izbjeglice) u Gazi u kojemu su poginuli i ranjeni nedužni Palestinci - među njima i djeca - te zaposlenici UN-a", istaknula je Bernadette Meehan, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC).

Barem je 16 Palestinaca koji su se bili sklonili u tu školu, poginulo u srijedu u zoru u izraelskom bombardiranju na sjeveru Pojasa Gaze, objavile su spasilačke službe.

"Osuđujemo i one koji su odgovorni jer su sakrili oružje u UN-ovim zgradama u Gazi", dodaje glasnogovornica NSC-a.

"Ovo nasilje svjedoči da se što prije mora postići primirje", zaključila je.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon nazvao je to bombardiranje "neopravdanim". "Želim napomenuti da su izraelske vojne vlasti sedamnaest puta obaviještene o točnom položaju osnovne škole, pa i sinoć, samo nekoliko sati prije napada", istaknuo je glavni tajnik.

I francuski predsjednik Francois Hollande je u srijedu osudio bombardiranje UN-ove škole u Pojasu Gaze i opetovao poziv Francuske na trenutačno primirje.

Hollande se "pridružuje glavnom tajniku UN-a koji je te događaje ocijenio 'neopravdanima'", dodaje se u priopćenju iz predsjedničkog ureda.

"Francuska traži trenutačnu uspostavu primirja. Svi napori moraju biti usmjereni k tome cilju", navodi se u priopćenju.

U međuvremenu, izraelska vojska je mobilizirala još 16.000 pripadnika pričuvnog sastava, čime se njihov broj popeo na 86.000 nakon nastavka operacije u Pojasu Gaze koja se vodi od 8. srpnja, rekla je u četvrtak vojna glasnogovornica.

"Vojska je izdala 16.000 dodatnih poziva na mobilizaciju kako bi se vojnici na terenu mogli odmoriti, čime se broj pripasnika pričuvnog sastava penje na 86.000", dodala je.

Sigurnosni kabinet, koji je u srijedu zasjedao pet sati, jednoglasno je odlučio o nastavku napada na Hamasove "terorističke ciljeve" i operacija kojima želi "neutralizirati" tunele što ih je prokopao islamistički pokret između Pojasa Gaze i izraelskog područja, izvijestio je javni radio.

Nova sjednica sigurnosnog kabineta koji ima 8 ministara zakazana je za četvrtak poslijepodne, dodaje radio.

Po izjavi jednog generala zaduženog za sektor Gaze, kako prenosi radio, uništenje tunela je "pitanje dana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:14