IMAO DOSJE ‘S‘

Objavljena jeziva snimka iz Pariza: Mijenjao je ime, prešao na islam nakon što je na internetu upoznao džihadista...

Armand R. bio je dobro poznat tamošnjim organima vlasti
 Screenshot: Youtube

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je sućut obitelji njemačkog državljanina koji je u subotu navečer ubijen u terorističkom napadu u Parizu. Osumnjičeni 26-godišnji napadač uhićen je nakon što je nožem i čekićem napao prolaznike u blizini Eiffelovog tornja.

Osumnjičeni napadač je Armand Rajabpour-Miyandoab, rođen u Neuilly-sur-Seineu u Francuskoj 1997. godine. Kad se rodio, njegovi roditelji Iranci dali su mu ime Iman, ali su ga šest godina kasnije promijenili u Armand.

Danas se pojavila video snimka koja pokazuje kako naoružana policija prilazi Rajabpour-Miyandoabu na Avenue du Président-Kennedy u Parizu.

Prema informacijama kojima raspolažu francuski mediji, Armand R. prešao je na islam 2015. nakon što je na internetu upoznao džihadista Maximiliena Thibauta, koji ga je radikalizirao. Na društvenim mrežama uspostavio je veze i s drugim islamističkim teroristima, uključujući Larossija Aballu, koji je nožem ubio dva policajca u Magnanvilleu u lipnju 2016. te Adela Kermichea, koji je nožem ubio katoličkog svećenika na sjeveru Francuske iste godine.

Armand R. bio je dobro poznat tamošnjim organima vlasti i ima dosje "S", koji policija koristi za označavanje osobe koju smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Godine 2016. završio je u zatvoru zbog planiranja napada u pariškoj poslovnoj četvrti La Defense, koji nije uspio izvesti. Navodno je prije toga razmišljao i o odlasku u Siriju. Izašao je iz zatvora nakon četiri godine 2020. i bio je pod nadzorom i na psihijatrijskom liječenju. Nakon puštanja iz zatvora živio je sa svojim roditeljima u regiji Essonne južno od Pariza i završio "program deradikalizacije", tvrdeći da je izgubio interes za terorizam.

Nakon što je izašao iz zatvora rekao je da mu je "islamizam uništio život" i da se sada osjeća "100% Francuzom" te je tvrdio da je počeo piti pivo i jesti svinjetinu, aktivnosti koje su zabranjene muslimanima. No, na društvenim mrežama Armand R. nastavio je istraživati kako napraviti fosforne bombe te je objavljivao videe u kojima izražava svoje političke stavove. U jednom takvom video je optužio Francusku za "suučešništvo u ratnim zločinima" koje su počinile izraelske snage nad tisućama palestinskih civila.

Francuski ministar zdravlja Aurelien Rousseau rekao je da je Rajabpour-Miyandoab "nadziran na način koji ne znači da je hospitaliziran, nego da je trebao slijediti tijek liječenja" za svoje mentalne probleme. "Kao što često biva u ovim slučajevima, postoji mješavina ideologije, osobe na koju je lako utjecati i, nažalost, psihijatrije", rekao je Rousseau. Neimenovani sigurnosni izvor za Le Monde je izjavio da je psihijatrijska procjena osumnjičenog napadača pokazala da ima "vrlo sugestibilnu" i "vrlo nestabilnu" osobnost.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je osumnjičeni tijekom napada uzviknuo "Allahu Akbar" (Bog je velik) i rekao policiji da je uznemiren jer "toliko muslimana umire u Afganistanu i Palestini".

Protuterorističko tužiteljstvo otvorilo je istragu o "terorističkoj zavjeri" nakon subotnjeg napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:57