PRATITE UŽIVO

Objavljene prve snimke osumnjičenih za ubojstvo male Danke: S lisicama i pod rotacijom dovedeni u Tužiteljstvo!

Desetodnevna međunarodna potraga za djevojčicom Dankom Ilić okončana je viješću o njezinoj smrti

Privođenje osumnjičenih za ubojstvo male Danke

 Telegraf.rs/screenshot/

Ključni događaji:

- Aleksandar Vučić je objavio da su dvije osobe uhićene zbog ubojstva djevojčice Danke Ilić (2)

- Osumnjičenici su radnici Javnog komunalnog poduzeća "Vodovod" - Srđan Janković i Dejan Dragijević

- Dvojac je udario Danku autom, nakon čega su njezino tijelo bacili na deponij

- Srpska policija je objavila da su osumnjičenici priznali krivnju, tereti ih se za počinjenje teškog ubojstva

- Tijelo djevojčice i dalje nije pronađeno, pretražuje se deponij

- Srpski ministar: ‘Dankin otac zaustavio je ubojice i pitao ih jesu li vidjeli curicu. Rekli su ‘ne‘ i otišli na deponij‘

- Pojavila se fotografija vozila s video-nadzora

- Građani se opraštaju od Danke Ilić ostavljajući cvijeće i igračke


NOVO 21:35 Dejan Dragijević i Srđan Janković koji su osumnjičeni da su ubili djevojčicu Danku Ilić (2), nakon što su je pregazili autom 40 metara od dvorišta kuće u kojem se igrala s majkom i bratom, dovedeni su na saslušanje u Više javno tužiteljstvo u Zaječaru. Na teret im se stavlja kazneno djelo teškog ubojstva i prijeti im doživotni zatvor.

Kako javlja Blic, osumnjičenima su dodijeljeni odvjetnici po službenoj dužnosti.

Dragijević i Janković će iznijeti obranu, nakon čega će tužiteljstvo odlučiti o daljnjim koracima.

Snimku dovođenja u Tužiteljstvo, u lisicama i pod rotacijama, objavio je Telegraf.rs i možete ju pogledati ovdje.


20:30 - Policija iz mjesta Bor u Srbiji privela je u petak popodne na saslušanje majku Dejana Dragijevića, jednog od osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić. To je za ‘Blic‘ potvrdio Dejanov otac Rade Dragijević.

Ranije danas, podsjetimo, na saslušanje je priveden i Dejanov mlađi brat Dalibor.

- Što da kažem kad ništa ne znam. Volio bih da imam dobre informacije pa da mogu nešto reći, ali nemam. Trebali su me sinoć poslušati, ali nisu. Sada su došli samo po ženu. Oko 18 sati došla su službenim automobilom dvojica policajaca i odveli je na izjavu. Sad su svi tu, samo sam ja ostao kod kuće – kaže Rade Dragijević.

- Slušam na televiziji, tamo se manipulira za sve i svašta. Ne znam što se dogodilo, ali ne vjerujem da je istina to što se priča. Dejan nikada nije bio takav. Ne poznajem ga kao takvog. Nije bio agresivan prema meni ili tako nešto. Ni on, ni drugi sin Dalibor - kaže Rade

Dodaje da svi u obitelji imaju problema sa srcem te da je Dejan prošle godine imao infarkt.

- Svi imamo problema sa srcem. Supruga i ja smo dugo srčani bolesnici. Dejan je prošle godine imao infarkt, jedino mlađi sin nije srčani bolesnik. No, nakon svega i on će dobiti srčane probleme - kaže Rade.


20:20 - Načelnica policije Bojana Otović Pjanović u intervjuu za "Blic TV" govorila je o potrazi za tijelom ubijene Danke Ilić te otkrila kako je tekla istraga i uhićenje ubojica Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića, koji su priznali da su prvo službenim autom JKP Vodovoda udarili dvogodišnju djevojčicu, a zatim njezino tijelo bacili na zasad nepoznatu lokaciju.

Otović Pjanović kaže kako se nada pozitivnom ishodu u potrazi za tijelom djevojčice. Ističe kako je u razgovoru s majkom saznala da je ubijena Danka imala naviku "trčati naokolo", što je policiju navelo na zaključak da se najvjerojatnije radi o nesretnom slučaju.

- Kao što je ministar u četvrtak objasnio na konferenciji za novinare, djevojčica je bila na mjestu događaja, točnije na ulici kraj dvorišta na kojem se nalazila s majkom u razdoblju od 13:45 do 13:52 sati. Curica je tad i zapažena. Osumnjičeni su u 13:50 svojim vozilom, službenim automobilom Vodovoda gdje su i zaposleni, bili parkirani ispred ulaska na to dvorište i zadržali su se neke dvije i pol minute. Kako nam je rekla majka, djevojčica je imala naviku trčati naokolo pa smo imali ideju da se može raditi o nesretnom slučaju. Analizirajući vrijeme kad je dijete zapazila žena koja se nalazila u kući do parcele, smatrali smo da su se osumnjičeni zaustavili, krenuli u rikverc ili nastavili kretanje pa da se desilo ono što su u svojim iskazima i priznali - da su udarili dijete vozilom i stavili je na zadnje sjedalo.

Više pročitajte OVDJE.


18:25 - Načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije Ninoslav Cmolić rekao je i da su obojica osumnjičenika i na poligrafskom testiranju bili u alkoholiziranom stanju te da u takvom stanju tome nisu smjeli biti podvrgnuti.

‘Oni su bili u alkoholiziranom stanju, tada im nismo mjerili promile. Ali su imali zakašnjelu reakciju na određena pitanja. Bili su hladni, smijali se, sve negirali, nikako im se tako nešto nije moglo pripisati. Tada smo ih pustili, ali ih nismo isključili iz istrage. Znali smo da ljude pod opijatima ne možemo poligrafski testirati, ali malo je dijete u pitanju i ne može se čekati‘, rekao je.

Više pročitajte OVDJE.


16:30 - Policija je zatvorila cestu kod mjesta Brestovac, a na terenu su forenzičari koji su već označili određena mjesta. Pretražuju se vreće cementa uz cestu, a nešto iza 15 sati stiglo je još jedno vozilo hitne pomoći pod rotacijom.

Vozilo forenzičara potom je preparkirano kako bi tamo mogla stajati policija, a sve kartonske vreće koje su pretražili prebačene su u to vozilo, piše Blic.

Kako javlja reporter Blica" potraga za tijelom nastavljena je u šumi kod Banjskog polja.

Tu se nalazi šest-sedam bagera koji kopaju jer je tamo bačena gomila smeća, a ispod je potok.


16:20 - Načelnik UKP-a Ninoslav Cmolić komentirao je potragu za tijelom ubijene djevojčice Danke Ilić, piše Blic.

‘Ne može se doprijeti do suvozača da kaže gdje je premjestio tijelo s deponije. Naša posljednja verzija je da je napravio nešto gnjusno s tim tijelom‘, rekao je Cmolić.


9:50 - Mještanka sela Luka kod Bora, iz trgovine koja se nalazi preko puta kuće u kojoj je osumnjičeni S. J. živio, kaže da je s njim posljednji put razgovarala prije dva dana. Kako kaže, on se tada potpuno hladnokrvno raspitivao je li mala Danka pronađena.

"Pitao je što se događa s malom, jesu li je pronašli, pošto je to danima glavna tema u selu. Rekla sam mu da je nisu našli, a on je prokomentirao - teško da će je pronaći", rekla je gospođa za Blic.


8:25 Kako javlja Blic, na deponiju u Banjskom polju gotovo da i nema smeća, sve je očišćeno, a upravo je stiglo i policijsko vozilo.

U cijeloj ovoh groznoj priči, ostaju dva ključna pitanja - gdje je i kako sakriveno Dankino tijelo te kako je ubijena, budući da dvojica osumnjičenika, međusobno se optužujući, daju oprečne izjave.

Jedino što je sigurno jest da je tijelo prebačeno s odlagališta na drugo mjesto.


07:15 Bageri su juče detaljno češljali deponij na Starobanjskom putu, gdje se sumnja da se nalazi tijelo ubijene djevojčice Danke, prenosi Kurir.

Istovremeno s pretragom deponija, policija je pretraživala polja u selu Luka kod Bora, odakle je osumnjičeni za ubojstvo.

"Žandarmerija prekopava dvorište S.J., jednog od osumnjičenih za ubojstvo male Danke. Djeluje kao da je pas nešto nanjušio", prenio je srpski Kurir.


06:40 Ekološki ustanak, organizacija iz Srbije, zahtijeva od MUP-a te zemlje da se ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića podvrgne poligrafskom ispitivanju u kojem će ponoviti sve što je rekao u vezi s ubojstvom Danke Ilić. Razlog tome je, kako se navodi u priopćenju, njegova izjava koja je puna nelogičnosti koje izazivaju sumnju građana.

Traže da ga se tijekom poligrafskog ispitivanja pita sljedeće:

- Kojeg dana i u koje vrijeme su osumnjičenici odvedeni na deponij gdje je tijelo navodno bačeno?

- Kojeg datuma i sata su osumnjičenici podvrgnuti poligrafskom testiranju i kada su otpušteni iz policijske postaje?

- Što točno znači zakašnjela reakcija na poligraf i otkuda tabloidima informacije iz interne mreže MUP-a koje su dostupne samo visokopozicioniranim rukovoditeljima ovog ministarstva?


05:28 Srđan Janković i Dejan Dragijević uhićeni su zbog sumnje da su u Banjskom polju ubili Danku Ilić (2). Oni su djevojčicu, kako se sumnja, udarili bijelim automobilom "Fiat Panda", a sada se pojavila i fotografija tog vozila s kamere za video-nadzor.

Kako se može vidjeti na fotografiji, ona je zabilježena 26. ožujka, na dan kada je Danka Ilić nestala, u 13.35 sati i 35 sekundi u Ulici Radomira Putnika. Kasnije je zabilježeno da se vozilo parkiralo u 13.50 ispred kuće kod koje je bila Danka Ilić, što se poklapa s vremenom njezina nestanka.

image

Ubojstvo Danke Ilić - screenshot video nadzora na kojemu se vidi Fiat Panda

Screenshot/

Kako je ranije rekao ministar policije Bratislav Gašić, majka Ivana Ilić je s djecom došla u 13.10 sati u Banjsko polje i djeca su se igrala u dvorištu, gdje ih je ona fotografirala. U 13.22 sati je, rekla je, shvatila da Danke nema, a supruga je pozvala u 13.41 sati.

Kako je Gašić objasnio, "u tom periodu, od 13.45 do 15.52 sati, Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što su potvrdila dva svjedoka".

- Majka je oko 13.50, tražeći dijete, vidjela bijeli auto i muškarca koji stoji pored njega, za koje se kasnije, tijekom istrage, ispostavilo da je riječ o vozilu "Fiat Panda", u kome su bili osumnjičeni S.J. i D.D. Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u naselju Banjsko polje, gdje su trebali provjeriti šaht u Ozrenskoj ulici, gdje su stigli u 13.20, ispričao je Gašić, prenosi Blic.


05:15 Sarajevski umjetnik Midhat Kapetanović objavio je emotivnu ilustraciju posvećenu dvogodišnjoj Danki Ilić.

"Ne želim razumijeti", napisao je uz ilustraciju na kojoj Vučko, Zagi i Pobjednik kleče na grobu uz koji stoje lutka i dvije svijeće, kao obilježje Dankine dobi.


05:10 Građani Bora i dalje u centru ovog grada pale svijeće i polažu cvijeće odajući počast ubijenoj dvogodišnjoj Danki Ilić za kojom se tragalo 10 dana.

- Makar da su stali i pomogli, a ne bacili na deponij. Ja ne poznajem njih dvojicu, ali me je strašno pogodilo to nedjelo koje su počinili. To je dijete, još nije naučila ni govoriti. Jako mi je teško, ovo je jedna tragedija, rekao je muškarac koji živi u Boru za Blic, a koji je zapalio svijeću ispred Doma kulture.

Na scene ispred platoa ispred Doma kulture nitko ne može ostati ravnodušan, građani su ostavili bijele i crvene ruže, plišane igračke, medvjediće, jednoroge i barbike.


23:30 Iako imaju dva sumnjivca za ubojstvo Danke Ilić, srpska policija, prema mišljenju stručnjaka, neće stati s istragom. Probat će utvrditi ima li još umiješanih u ovaj zločin i na koji način, a više o tome pročitajte OVDJE.


23:01 Bojana Otović Pjanović, iz MUP-a Srbije objasnila je zašto je policiji bilo sumnjivo vozilo "Fiat panda" u kojem su, kako se kasnije pokazalo, bili osumnjičeni za ubojstvo dvogodišnje Danke Ilić i kako je zločin počinjen.

Već drugog dana utvrđeno je da se tim putem kretalo bijelo vozilo "panda", kao i još 16 vozila. Međutim, u istom smjeru vratila su se samo dva vozila, među kojima i "panda", piše RTS.

- Nakon temeljitog razgovora s majkom, jer je dijete bilo s njom, ona je, tražeći dijete, primijetila u blizini parkirano vozilo bijele boje ‘panda‘. - Utvrdili smo da se radi o vozilu Vodovoda - rekla je Otović Pjanović.

Djevojčica je viđena između 13.45 i 13.52 sati, a vozilo "panda" bilo je ispred ograde u 13.50 sati.

- Sustavom eliminacije vozila koja su ulazila i izlazila, ostala je ‘panda’. Nakon zaustavljanja na ulazu ulaze u vozilo, kreću se ulicom 30 do 40 metara, djevojčica je bila s desne strane kolnika, spuštaju se malom brzinom. Danku su udarili, osumnjičeni putnik ju je stavio u prtljažnik gdje je alat i onda su je odveli na taj deponij, zaključila je Otović Pjanović.


22:20 Vlasnik detektivske agencije objasnio je na koji su način osumnjičeni ‘pali‘ na poligrafu. Više možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:31