ZAVRŠILA VELIKA AFERA

Objavljeni rezultati DNK testa: Kardinal Rodé nije otac, tužit će slovenske novine Delo!

 Wikimedia Commons

Bivši ljubljanski nadbiskup i prefekt emeritus Kongregacije za ustanove posvećenog života u Vatikanu Franc Rodé ipak nije otac Petra Stelzera koji je tvrdio da je njegova majka Tanja Breda Stelzer s Rodéom imala aferu prije 43 godine.

Zadovoljan ishodom

Rodé je danas na konferenciji za novinare predstavio rezultate DNK testa, provedenog radi utvrđivanja očinstva. Test je obavljen u Institutu za sudsku medicinu u Münchenu i negativan je.

- Sretan sam što je rezultat takav kakav sam predviđao i znao još od samog početka. To je jedno od najgorih iskustava koje sam doživio. Tako teško nije mi bilo čak ni kad sam kao desetogodišnjak izgubio domovinu. Veselje prema životu pretvorilo se u gorčinu - rekao je Rodé, čija je obitelj 1945. pobjegla iz Slovenije u Argentinu, te zahvalio na potpori Papi i dijelu medija koji su o aferi izvještavali objektivno.

DNK test obavljen je prošli tjedan, a rezultati su došli danas, izvijestila je novinare Rodéova odvjetnica te je prijašnja nagađanja da će test biti negativan proglasila čistim spekulacijama. Najavila je da će idućih dana uložiti civilnu tužbu protiv Dela te kaznenu i civilnu protiv Delova novinara koji je prvi objavio da Peter Stelzer tvrdi da mu je kardinal otac. Stelzer je tvrdio da je njegova majka imala aferu s mladim svećenikom u Mariboru, a kad je ostala trudna, preselila se u Njemačku gdje je rodila sina.

Prisilio ga na test

Rodéu je prvo pisao u Vatikan i Ljubljansku nadbiskupiju, slao mu fotografije iz kojih se vidjelo koliko su slični, a kako nije bilo odgovora, unajmio je odvjetnicu te kardinala preko medija pozvao na test očinstva.

Odvjetnik Petra Stelzera na konferenciji je rekao da njegov klijent prihvaća rezultate testiranja te se kardinalu ispričava zbog neugodnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:49