KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE

OBLJETNICA KRVAVOG MASAKRA NA MARATONU 'Svi smo mi Boston, svi smo mi Amerika'

 AFP

BOSTON - Na današnji dan prije točno godinu dana Ameriku i svijet zapanjio je zvjerski bombaški napad na Bostonski maraton. Bio je to prvi masovni teroristički udar na američko tlo nakon napada al-Qaide na tornjeve WTC-a u New Yorku i zgradu Pentagona 11. rujna 2001. godine, a iako je broj žrtava bio kudikamo manji, šok je bio gotovo jednakog intenziteta.

Toga 15. travnja u 14:49 po lokalnom vremenu u ciljnoj ravnini kroz koju su i dalje prolazili sudionici jednog od najposjećenijih američkih maratona odjeknule su dvije snažne detonacije. Bombe su postavila braća Džohar i Tamerlan Carnajev, etnički Čečeni koji su u Americi s obitelji živjeli desetak godina.

Poginule su tri, a ranjeno je više od 260 osoba, a braća su se prvo pritajila, da bi se nekoliko dana kasnije dali u dramatičan bijeg. Boston je pao pod totalnu policijsku blokadu, a specijalci su doslovce hodali od kuće do kuće u potrazi za njima. Bio je to neviđeni kaos i ne pamti se da je ijedno naseljeno mjesto te veličine ikada bilo blokirano na takav način.

U utorak je u Bostonu održana komemoracija za sve žrtve, na kojoj su se okupili preživjeli, osobe koje su sudjelovale u njihovu spašavanju, obitelji troje poginulih kao i predstavnici američkog političkog vrha. Pozivnice za skup u Hynes Convention Centeru, u relativnoj blizini mjesta napada, sveukupno je dobilo oko 2.500 ljudi.

'Ovaj će datum uvijek biti težak, ali ovo će mjesto zauvijek ostati snažno', rekao je Tom Menino, koji je u vrijeme napda bio gradonačelnik Bostona.

Na komemoraciji nije bilo predsjednika SAD-a Baracka Obame, koji se tragedije prisjetio na privatnoj ceremoniji u Bijeloj kući, ali je u Boston poslao svog potpredsjednika Joea Bidena, koji je nakon govora zaradio dugotrajan aplauz okupljenih.

'Hrabrost koju su pokazali preživjeli i svi oni koji su izgubili svoje voljene može poslužiti kao nadahnuće svim drugim Amerikancima koji su suočeni s teškim osobnim gubicima i tragedijama. (...) Svi smo mi Boston. Svi smo mi Amerika. Reagiramo, trpimo, preživljavamo. I da, ciljna ravnina je naša', rekao je Biden.

Ranije u utorak položeni su i vijenci te su zapaljene svijeće za žrtve napada, a točno u 14:49 održana je minuta šutnje u ciljnoj ravnini. U utorak je u Bostonu, inače, padala kiša.

Tamerlan Carnajev je u obračunu s policijom koja ga je nakon napada ganjala po Bostonu ubijen, dok njegov mlađi brat Džohar čeka suđenje prema 30 točaka optužnice. Prijeti mu smrtna kazna, ali on je izjavio da se ne osjeća krivim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:16