UTRKA FORMULE 1 U BAHREINU

Obruč policije oko piste za poluprazne tribine

 AP

Utrka Formule 1 na Bahreinu prošla je u mučnoj atmosferi nasilja i prosvjeda te žestokih sukoba s policijom koja nije birala sredstva da zaustavi demonstrante, javlja Al Jazeera. U toj maloj otočnoj kraljevini u Perzijskom zaljevu već mjesecima, na valu “arapskog proljeća”, traje pobuna šijitske većine protiv sunitske vladajuće kuće, pa je i veliki sportski događaj kakva je utrka bolida Formule 1, iskorišten od prosvjednika da se još jednom obrati pažnja na ono što se u Bahreinu događa.

Sjena nasilja

Iako je policija napravila obruč tako da prosvjednici nisu mogli doći ni blizu trkališta, na Formulu 1 pala je velika sjena političkog nasilja.

Stotine šijitskih prosvjednika cijeli dan pred utrku u predgrađu glavnog grada Maname i tijekom same otužne i sporne priredbe na velebnoj stazi Sahir, koja se održavala pred opustjelim tribinama na kojima su bili samo predstavnici vladajuće elite, sukobljavalo se s policijom koja je protiv demonstranata koristila suzavac te gumene metke. Predstavnici vlasti inzistirali su na provedbi utrke, ne samo zato jer su u tri dana “cirkusa” inkasirali 500 milijuna dolara, nego i kao potvrdu da je režim stabilan te da se radi smo o šačici nepokornih.

Otkazivanje utrke

- Otkazivanje utrke samo bi potaklo prosvjednike i razvezalo bi ruke ekstremistima - naglasio je princ Bahreina Salman ben Hamad al Halifa .

Čak su i iz svjetske automobilske federacije FIA kazali da se utrka mora provesti jer je protiv nje tek 10 posto ljudi. - Pa nećemo valjda kažnjavati ostalih 80-90 posto koji žele gledati Grand Prix - kazao je predsjednik Jean Todt demonstrirajući političku neupućenost.

‘Kraljevska utrka’

Oporba je iskoristila “kraljevsku utrku” kako bi obznanila da je provedba Grand Prixa sramotna za organizatore Formule 1, a nekoliko dana pred utrku prosvjednici su palili i fotografije Berniea Ecclestonea koji je inzistirao da se utrka održi.

Prosvjedi na Bahreinu počeli su sredinom veljače 2011. godine, kada su šijiti, kojih na otoku ima oko 75 posto stanovništva. Pomoć sunitskoj dinastiji i političkoj eliti stigla je mjesec dana nakon pobune iz zemalja Perzijskog zaljeva u vidu združenih vojnih snaga koje se i nadalje nalaze na otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:45