OLAKŠANJE U ODESI

Od grada su napravili utvrdu, a sada se sve promijenilo: ‘Rusi gube rat, povukli su sve brodove!‘

Ponovno otvaranje klubova i restorana signal je da Ukrajinci nisu nezadovoljni razvojem sukoba s Rusima, barem kada se radi o crnomorskoj fronti

Odešani grade barikadu na jednoj od kontrolnih točaka u gradu

 Oleksandr GIMANOV/AFP

Usred glasnih sirena za zračnu opasnost, neizbježnih kontrolnih točaka i učestalih patrola koje kruže gradom te sveprisutnog straha od ruskih napada, povijesna i kozmopolitska ukrajinska luka Odesa polako pokušava povratiti svoju slavnu opuštenost, kao da se radi o još jednom oružju u borbi protiv Kremlja.

- Glazba je život. Kada ona utihne, svašta se može dogoditi. Glazbom štitimo svoje umove - rekao je za BBC glazbeni kritičar Oleksandr Proletarskij dok je sjedio za šankom u mračnom klubu nedaleko od centra grada.

Klubovi, restorani na plažama i saloni za manikure nisu otvoreni samo zato da bi Odesa prkosila ruskom agresoru ili ekonomski živnula. Njihov povratak u kakvu takvu normalu signal je da Ukrajinci nisu nezadovoljni razvojem sukoba s Rusima, barem kada je riječ o fronti oko Crnog mora.

image

Jazz glazbenici sviraju na balkonu u Odesi

Oleksandr GIMANOV/AFP

- Osjećam da se grad budi. Mislim da strah kopni. Ljudi vjeruju u našu vojsku koja nas štiti te se osjećaju ugodno i sigurno. Ne mislim da Rusi pobjeđuju - rekao je Aleksander Hodoševič nakon što je sa svojim psihodeličnim instrumentalnim bendom u klubu More Music odradio koncert od sat vremena.

Klub je nedavno ponovno otvoren i odmah je počeo organizirati popodnevne koncerte. Tako se Odešani kućama mogu vratiti prije početka policijskog sata.

image

Jazz glazbenici sviraju na balkonu u Odesi

Oleksandr GIMANOV/AFP

Sjeverno od grada, na vjetrovitoj plaži popularnoj među turistima, bodljikava žica, nagazne mine i vreće pune pijeska blokiraju pristup moru.

- Vidio sam ruske brodove, ali su se povukli. Znaju da smo prijetnja. Puno se pucalo po nama. Raketirali su nas, dronovima bacali bombe. Ovdje, međutim, neće pobijediti. Neka se samo pokušao iskrcati na obalu. Skupo će to platiti - rekao je Anatolij, 27-godišnji ukrajinski vojnik koji upravlja protuzračnim topom.

Nije da samopouzdanje Odešana raste bez razloga. Ruski napadi na ukrajinske položaje kod Crnog mora gube na snazi. Ukrajinci su u Mikolajivu uspjeli zaštititi važan most, a iz tog grada stižu i izvještaji da Ruse tjeraju na povlačenje.

image

Odešani grade barikadu na jednoj od kontrolnih točaka u gradu

Oleksandr GIMANOV/AFP

Ruske snage koje su prije mjesec dana okupirale Herson sada se suočavaju s optužbama da pregrubo postupaju s prosvjednicima te da otimaju lokalne lidere kako bi uopće ugušili prosvjede.

- Kada su počeli koristiti plin, dimne bombice i šok granate, počela sam trčati. To je bilo baš strašno - rekla je BBC-u predavačica na fakultetu u Hersonu Lada Danik.

- Rusi su počeli otimati ljude, odlaziti u stanove prosvjednika i aktivista. Čini se da koriste opasnije tehnike i taktike. Mislim da paničare - dodala je Danik.

image

Odešani grade barikadu na jednoj od kontrolnih točaka u gradu

Oleksandr GIMANOV/AFP

Odešani su vrlo zahvalni zbog činjenice da su ukrajinske snage u Mikolajivu i Voznesensk zaustavile napredak ruskih vojnika.

Može li, međutim, upaliti morski napad? Hanna Shelest, analitičarka i direktorica programa za sigurnost u Vijeću za vanjsku politiku "Ukrajinska prizma", smatra da je Odesa mogla pasti da su lideri naklonjeni Moskvi tijekom prvih dana rata dogovorili predaju. To, kaže, sada više nije moguće, a Rusi će luku teško napasti bez potpore baze na kopnu.

- Meni djeluje kao da je to nemoguće. Ako pogledate tehničke uvjete i teren, Odesu se nikada nije moglo lako zauzeti s mora. Povijest je to pokazala više puta - rekla je Shelest.

image

Odešani grade barikadu na jednoj od kontrolnih točaka u gradu

Oleksandr GIMANOV/AFP

U međuvremenu, tuneli ispod grada dugački možda čak i 2500 kilometara ponovno se pretvaraju u skloništa od mogućih zračnih napada. Madraci i hrana čekaju u mračnim kutevima mreže tunela koji su korišteni tijekom 1. i 2. svjetskog rata te Ruskog građanskog rata.

- Ovdje ima grafita koji su nastali 1940-ih godina. Na jednom piše: "Smrt fašistima" - rekao je povjesničar Maksim Baranescki.

Odešani se nadaju da se povijest neće ponoviti te da se Rusi neće nastaviti prema zapadu.

image

Odešani su nakon izgradnje barikade zapjevali ukrajinsku himnu

Oleksandr GIMANOV/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:35