RADIKALAN POTEZ VELIKE KOMPANIJE

ODLUKA KOJA JE ŠOKIRALA POSLOVNI SVIJET Došao u tvrtku prije 2 godine, postavili ga da upravlja prihodima od 26 milijardi dolara! Ima samo 29 godina!

 

Warren Buffett je jedan od najstarijih američkih šefova kompanije. A tvrtka koja se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda - nastala spajanjem koje su prije dvije godine orkestrirali upravo njegova kompanija Berkshire Hathaway i privatni fond rizičnog kapitala 3G Capital - imenovala je jednog od najmlađih šefova financija u SAD-u, prenio je u ponedjeljak Washington Post.

Tvrtka se zove Kraft Heinz, a čovjek David Knopf. Na toj će poziciji, u listopadu, zamijeniti Paula Basilija (42) koji se će prebaciti na vođenje američkih operacija tvrtke.

Odakle je?

Promaknuće 29-godišnjeg Knopfa predstavlja veliko iznenađenje s obzirom na profil kompanije (globalna prehrambena tvrtka) te statistiku koja pokazuje da prosječni šef financija ima 52 godine. Mnogi su se zapitali kako to da je mladac “došao gdje je došao”.

- Da biste bili izabrani za šefa financija tako velike kompanije, s globalnom prisutnošću i globalnim brendom, morate biti zvijezda - tvrde jedni, dok drugi navode sve primjetniji trend dolaska sve mlađeg kadra na najodgovornije pozicije u tvrtkama i, usput rečeno, na čelo država, primjerice 39-godišnji francuski predsjednik Emmanuel Macron te sada 31-godišnji austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz koji je na tu poziciju došao sa samo 27 godina i slovi kao potencijalni novi kancelar te zemlje. Treći, pak, smatraju da je u Knopfovu slučaju riječ o kulturi kompanije, i to prvenstveno 3G Capitala koji posjeduje 23,9 posto Kraft Heinza (Buffett ima 27,7 posto).

- Rijetko kad vidite da neka značajnija kompanija imenuje šefom financija nekoga tko ima manje od deset godina iskustva. Odstupanje kojemu svjedočimo zapravo je kulturološko odstupanje tog specifičnog fonda za rizični kapital - ustvrdio je Peter Crist, predsjednik Crist Kolder Associatesa koja se bavi “izvršnim” kadrovskim rješenjima. Knopf je, naime, partner u 3G Capitalu, privatnoj brazilskoj kompaniji, poznatoj po podršci milijardera kao što su Jorge Paulo Lemann, Carlos Alberto Sicupira i Marcel Herrmann Telles, nemilosrdnom rezanju troškova i sklonosti da imenuje “mlađariju” na najbitnije pozicije.

Primjerice, Restaurant Brands International, još jedna kompanija koju podržava 3G Capital, a koja je nastala spajanjem Burger Kinga i Tim Hortonsa, kanadskog lanca za kavu i krafne, vodi 36-godišnji predsjednik Uprave Daniel S. Schwartz. Šef financija, Joshua Kobza, ima 30 godina.

“Pristup se zasniva na široko definiranoj meritokraciji. Svaki zaposlenik svaki dan mora opravdati svoje postojanje. To je dobra vijest za one koji imaju najbolji performans. Njih se promiče brzinom koja je rijetko viđena u glomaznim starim prehrambenim kompanijama”, naveli su.

Knopf je pravi primjer.

S Princetona

Diplomirao je 2010. godine na Sveučilištu Princeton. Nakon fakulteta je radio kao suradnik za investicijsko bankarstvo u Goldman Sachsu, a zatim u fondovima za rizično poslovanje - prvo u tvrtki Onex godinu dana, a od 2013. u 3G Capitalu. Tamo je počeo kao analitičar, a 2015. je promaknut u partnera. Heinz Kraftu se pridružio iste godine, u srpnju, nakon spajanja. Godinu dana je, do kolovoza 2016., radio kao potpredsjednik za financije, a onda su mu dodijelili kikiriki brend Planters. Ove godine Forbes ga je nominirao za svoju listu financijaša mlađih od 30 godina zbog uloge koju je odigrao u 11 milijardi dolara vrijednoj akviziciji Burger King-Tim Hortons i 45 milijardi dolara vrijednom spajanju Heinza i Krafta.

Michael Mullen, glasnogovornik te kompanije, rekao je da Knopf trenutačno nije dostupan za intervjue. No, dao je pojašnjenje zašto je postavljen na odgovornu funkciju.

- Otkad se pridružio Kraft Heinzu, David je dao izvanredne rezultate. U Kraft Heinzovoj kulturi meritokracije i vlasništva vjerujemo u prepoznavanje, izazivanje i nagrađivanje naših najboljih talenata i pružanje neograničenih prilika rasta - rekao je Mullen.

Knopf je postavljen na poziciju šefa financija u trenutku kad ona postaje sve zahtjevnija. Osoba koja u današnje vrijeme drži tu funkciju često je ključni kotačić, istinski poslovni partner predsjedniku uprave i često igra ulogu voditelja operacija. Mnoge kompanije sklone su financijašima s analitičkom pozadinom jer oni znaju razmišljati poput investitora, što je posebno važno jer velike tvrtke često raspolažu velikim financijskim rezervama.

Knopf će definitivno imati priliku pokazati što zna. U vrijeme kad su kupci sve skloniji kupovati zdravo i svježe nauštrb pakirane hrane, i Kraft Heinz - poznat i po kečapu - suočava se s izazovima i stagnacijom rasta. Njihov stoji na mjestu od 2015. godine. Upravo je to bio razlog što je kompanija odlučila protresti stvari pa se i odlučiti na ovako specifičan korak za veliku tvrtku.

Banke, fondovi, ali i politički lideri

Katy Zhao (29)

Ova je djevojka prije tridesete postala potpredsjednica u velikoj svjetskoj financijskoj tvrtki Morgan Stanley.

Brandon Watkins (28)

Ovaj je mladić još ranije zasjeo na visoki položaj potpredsjednika u globalnoj banci Goldman Sachs iz koje dolaze i brojni političari u republikanskim administracijama.

David Smalling (29)

Još jedan od brzo napredujućih u tvrtki za globalni investicijski menadžment BlackRock.

Christian Lindner (38)

Šef njemačkih liberala koji bi vrlo lako mogao postati novi vicekancelar i definirati njemačku politiku prema EU u koaliciji s Angelom Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:21