WASHINGTON MAIL

Oduzeti Rusiji Svjetsko prvenstvo 2018.

Moskva je uključena u podmićivanje Fife za dobivanje domaćinstva te u dopingiranje sportaša
Rekonstrukcija stadiona Luzhniki za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji
 Maxim Shemetov / REUTERS

Neposredno prije europskog nogometnog prvenstva međunarodna bi tijela trebala poslati snažnu poruku budućim aspirantima za organizaciju Svjetskog kupa i drugih velikih sportskih natjecanja. Korupcija, doping i rasizam ne bi smjeli biti tolerirani, a kao primjer bi Rusiji trebalo oduzeti Svjetsko prvenstvo 2018. Moskva je uključena u najgori korupcijski skandal u povijesti sporta - ekstenzivno podmićivanje unutar Fife, glavnog tijela svjetskog nogometa, kako bi se dobilo domaćinstvo Svjetskog kupa. Predsjednik Vladimir Putin je optužio SAD da stoji iza pokušaja da se Rusija izbaci sa Svjetskog prvenstva jer je istraga, koju je proveo FBI, konačno otkrila ono što su godinama mnogi sumnjali vezano uz kriminalnu prirodu managementa Fife. Kao i u slučaju Zimskih olimpijskih igara 2014., izbor Rusije za domaćina Svjetskog prvenstva 2018. je bio dovođen u pitanje. Iako su i Rusija (2018.) i Katar (2022.) internom istragom Fife oslobođeni od optužbi da su podmićivali u procesu odabira, to se općenito smatralo zataškavanjem. Kako tvrdi Michael Lauber, švicarski tužitelj koji vodi istragu u slučaju odabira domaćina za 2018. i 2022., Rusiji i Kataru bi mogla biti oduzeta sljedeća dva prvenstva. U procesu odabira je otkrivena korupcija na najvišoj razini - što predstavlja temelj Lauberove istrage - pri čemu su milijuni dolara uplaćeni na bankovne račune dužnosnika Fife kako bi se kupilo Svjetsko prvenstvo. U ispovjednom intervjuu za ruske medije, Sepp Blatter, bivši čelnik Fife, priznao je da su domaćini Svjetskog prvenstva za 2018. i 2022. određeni prije službenog postupka glasanja u prosincu 2010. godine.

Engleski nogometni savez (FA), koji se natjecao s Rusijom za domaćinstvo turnira 2018., bio je duboko uvrijeđen nekompetentnom internom istragom Fife. David Bernstein, bivši čelnik FA, pozvao je sve zemlje članice Uefe da bojkotiraju turnir 2018. Reinhard Rauball, čelnik njemačke udruge ligaša, čak je pozvao Uefu da se odvoji od Fife ako istraga korupcije ne bude učinkovita.

Rusija je također umiješana i u rastući skandal s dopingom koji uključuje desetke atletičara i dobitnika zlatnih olimpijskih odličja. Neki zapadni atletičari smatraju da bi ruskim natjecateljima treba biti zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Brazilu zbog duboke upletenosti njihove vlade u skandal. Sovjetski i ruski atletičari redovito koriste sredstva za poboljšavanje sposobnosti već desetljećima. Početna istraga je dovela do suspenzije Ruske atletske federacije s međunarodnih natjecanja. Međutim, očekuje se da Međunarodna atletska federacija ukloni suspenziju prije ljetnih Olimpijskih igara. Pritisak na tijela koja upravljaju Olimpijskim igrama da zabrani Rusiji nastup se povećao nakon što je otkriveno da su državni dužnosnici opstruirali rad antidopinške agencije iz Velike Britanija koja je radila u Rusiji. Mnogi se testovi dopingiranja nisu mogli provesti zbog navodne nedostupnosti atletičara. Više od 20 posto onih koji su podvrgnuti testiranju su bili pozitivni. Antidopinška agencija je također otkrila da su se, u trenutku kad su njihovi članovi obavljali testove, pojavili agenti FSB-a, ruske sigurnosne službe, te im prijetili protjerivanjem iz zemlje. Bivši čelnik ruske antidopinške službe Grigorij Rodčenkov je priznao da je brojnim osvajačima medalja pribavljao doping te mijenjao kontaminirane uzorke za čiste tijekom Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju. Neki vjeruju da su ruski nogometaši također uzimali doping kako bi poboljšali svoje sposobnosti.

Uz podmićivanje i doping, Moskva je također pala i na pokušaju smanjivanja rasizma u ruskom nogometu. Rafał Pankowski, čelnik Uefinog centra za monitoring, optužio je Ruski nogometni savez za ublažavanje rasističkog navijanja na brojnim stadionima. Nakon što su ga navijači ruskog kluba CSKA iz Moskve rasistički vrijeđali, nogometaš Yaya Toure, iz Obale Bjelokosti, izjavio je da bi tamnoputi nogometaši mogli bojkotirati Svjetski kup 2018. ako Rusija ne poduzme korake protiv rasizma u nogometu.

Uz državnu organizaciju dopingiranja atletičara i rasizam mnogih ruskih nogometnih navijača postoji još jedan razlog da se Rusiji oduzme pravo da bude domaćin Svjetskog kupa 2018. Kremaljska politika je prisilila nekoliko regija da smanje troškove za infrastrukturu i zdravstvenu zaštitu kako bi se financirali novi stadioni za Svjetsko prvenstvo.

U Nižnom Novgorodu lokalna je vlast morala smanjiti troškove ne samo za vrtiće, škole, ceste i mostove, nego i odgoditi planove za izgradnju centra za liječenje raka - iako u toj regiji od raka umire najviše ljudi. Unatoč ogromnim ekonomskim problemima, Moskva će potrošiti najmanje 10 milijardi dolara za Svjetsko prvenstvo. Za predsjednika Putina Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo su prestižni projekti koji podižu ruski ugled. Oni također pomažu u smirivanju javnosti u državi u kojoj raste represija i koja se suočava sa sve duljim ekonomskim padom. Iako politika ne može biti u potpunosti odvojena od međunarodnog sporta, trebalo bi uputiti snažno upozorenje da se sačuvaju temeljni principi sporta. Varanje kroz podmićivanje i doping ne smije biti tolerirano i oni koji to prakticiraju trebali bi za kaznu izgubiti pravo da budu domaćini međunarodnim natjecanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:09