PRANJE NOVCA I DRUGE OPTUŽBE

ODVJETNIK BIVŠEG TRUMPOVA ŠEFA KAMPANJE 'Nema dokaza da je moj klijent bio u dosluhu s Rusijom'

 
Paul Manafort
 Brendan McDermid/File Photo / REUTERS

Odvjetnik bivšeg Trumpova voditelja kampanje Paula Manaforta rekao je u ponedjeljak kako nema dokaza da je Manafort bio u dosluhu s ruskom vladom dok je radio za kampanju te da je njegov rad u ime Ukrajine završio dvije godine ranije.

"Mislim da ste danas svi vidjeli da je predsjednik Donald Trump bio u pravu. Nema dokaza da je g. Manafort ili Trumpova kampanja bili u dosluhu s ruskom vladom", rekao je odvjetnik Kevin Downing novinarima nakon što je Manafort na sudu izjavio kako se ne osjeća krivim za pranje novca i druge optužbe.

"G. Manafort je predstavljao kampanje za Europsku uniju za Ukrajince i...nastojao ojačati demokraciju i pomoći da se Ukrajina približi Sjedinjenim Državama i EU-u", rekao je Downing.

Republican presidential nominee Donald Trump gives a thumbs up as his campaign manager Paul Manafort (C) and daughter Ivanka (R) look on during Trump's walk through at the Republican National Convention in Cleveland, U.S., July 21, 2016.  REUTERS/Rick Wilking/File Photo - S1AETWITUBAB
REUTERS
Donald Trump, Paul Manafort, Ivanka Trump

"Te su aktivnosti završile 2014. više od dvije godine prije nego je g. Manafort služio u Trumpovoj kampanji", dodao je.

Manafort i njegov optuženi suradnik Rick Gates su pred sudom izjavili kako se ne osjećaju krivim za niz optužbi od pranja novca do djelovanja kao neregistrirani agenti bivše ukrajinske proruske vlade.

Obojica su stavljena u kućni pritvor i određena im je jamčevina od 10 milijuna dolara za Manaforta i 5 milijuna dolara za Gatesa.

Bijela kuća kaže da nema naznaka dosluha u optužnicama za suradnike u kampanji

Optužnice protiv bivših suradnika u kampanji američkog predsjednika Donalda Trumpa nemaju veze s američkim čelnikom ili s njegovom kampanjom i ne pokazuju nikakve dokaze o dosluhu između kampanje i Rusije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće.

Sarah Sanders je istaknula da optužbe protiv bivšeg voditelja Trumpove kampanje Paula Manaforta i njegovog poslovnog partnera da su lobirali za ukrajinsku političku stranku nemaju veze s predsjednikom, piše dpa.

Manafort je optužen po 12 točaka koje uključuju pranje novca i zavjeru protiv Sjedinjenih Država, prenosi Reuters.

Sanders je umanjila i ulogu savjetnika za vanjsku politiku Georgea Papadopolousa koji je priznao da je lagao o svojim kontaktima s Rusima, naglasivši da je on bio "volonter", a ne zaposlenik kampanje, te da njegovo djelovanje nije bilo u službenom svojstvu za kampanju.

"Govorimo od početka da nema dokaza dosluha Trumop-Rusija i ništa u optužnici danas to ne mijenja", dodala je.

Trumpov odvjetnik Jay Sekulow rekao je da se predsjednik neće miješati u istragu posebnog savjetnika ministarstva pravosuđa Roberta Muellera, prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:55