OPĆA OPASNOST

OGROMNA OLUJA PRIBLIŽAVA SE OBALI Evakuirani deseci tisuća ljudi, zatvaraju se rafinerije: 'Ovo bi mogao biti najgori uragan u 12 godina!'

 
Uragan Harvey
 NOAA / REUTERS

Uragan Harvey približava se obali Teksasa, zbog čega su evakuirani deseci tisuća ljudi, zatvaraju se rafinerije nafte, a guverner te američke savezne države Greg Abbott aktivirao je i 700 pripadnika Nacionalne garde, piše Guardian.

Američki mediji pišu da bi Harvey vrlo lako mogao postati najjači uragan koji je pogodio obalu SAD-a u zadnjih 12 godina. Iako je počeo manja tropska oluja, vrlo brzo je prerastao u uragan kategorije 1, a procjenjuje se da će uskoro doseći snagu uragana kategorije 3.

- Procjenjujemo da će se uragan intenzivirati sve dok ne dosegne obalu - rekao je Dennis Feltgen iz Nacionalnog centra za praćenje uragana.

NOAA / REUTERS
Uragan Harvey u Meksičkom zaljevu

Tipični uragan kategorije 3 nanosi znatnu štetu manjim domovima, ruši veće drveće i uništava kamp kuće. Osim samog vjetara, opasnost predstavlja i ogromna količina vode koja u obliku obilnih kiša dolazi s naletom oluje. Zbog toga postoji i velika vjerojatnost da će nastupiti poplave.

Zadnji uragan te jačine koji je udario na obalu SAD-a bio je uragan Wilma koji je u listopadu 2005. harao obalom Floride.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:19