'BILO JE JEDVA ŽIVO'

OLUJA SRUŠILA OGROMNO DRVO SEKVOJE S 'TUNELOM' U KALIFORNIJI Život omiljene turističke atrakcije okončali su obilna kiša i nevrijeme

Pioneer Cabin Tree
 NX1Z / PUBLIC DOMAIN

Ogromno prastaro drvo sekvoje s izdubljenim tunelom u svojoj bazi koje je na godišnjoj bazi u Kaliforniju privlačilo tisuće turista u nedjelju se srušilo zbog obilnih kiša i nevremena, piše New York Times.

Drvo Pioneer Cabin bilo je 'jedva živo', tvrdi volonter državnog parka Calaveras Big Trees, udaljenog otprilike 145 kilometara istočno od Sacramenta te nije odmah bilo očito što će se s drvetom sekvoje dogoditi.

Baza drveta je izdubljena tijekom 80-ih godina 19. stoljeća te je drvo postalo turistička atrakcija. Automobilima je bio dozvoljen prolazak kroz tunel, da bi se pristup drvetu tijekom posljednjih godina ograničio. Prema Američkim šumama, planinari su jedini mogli pristupiti drvetu.

'Oluja je (za drvo) jednostavno bila previše', napisala je neprofitna organizacija Udruženje Calaveras Big Trees na svojem Facebook profilu.

Jim Allday, volonter u parku koji je fotografirao srušeno drvo rekao je za The San Francisco Chronicle da je drvo palo oko 14 sati te da se raspalo kada je udarilo u tlo. Joan Allday, Jimova supruga, dodala je da je drvo postalo jako krhko. 'Bilo je jedva živo. Imalo je samo jednu granu i to na samom vrhu', rekla je Allday.

Tijekom prošlog vikenda na području sjeverne Kalifornije palo je više od 10 centimetara kiše, a Allday je rekao da je u nedjelju vidio da je područje oko drveta poplavljeno. 'Puteljak je doslovno izgledao kao rijeka. Djelovalo je kao da drvo raste usred jezera', dodao je Allday.

Točna starost drveta još nije utvrđena. Mnoga stabla u parku su stara preko tisuću godina, a sekvoje mogu doživjeti i više od tri tisuće godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:10