IZBORI U PROVANSI

OPASNO JAČANJE EKSTREMNE DESNICE Kandidat Marine le Pen pobijedio s 53,9 posto glasova

Pobjeda na lokalnim izborima u Provansi pojačala je strah od jačanja ekstremne desnice u Francuskoj
 AFP

Kandidat krajnje desničarskog Nacionalnog fronta pobijedio je s čak 53,9 posto glasova na izborima u Provansi, na jugoistoku Francuske, izazivajući strah zbog jačanja ekstremne desnice u toj zemlji.

Kandidat stranke koju vodi Marie Le Pen , Laurent Lopez pobijedio je kandidatkinju UMP-a, stranke desnog centra Catherine Delzers na lokalnim izborima u departmanu Var u Provansi. Sami po sebi ti lokalni izbori nisu važni, ali su bitni kao upozorenje na značajno jačanje ekstremne desnice u Francuskoj posljednjih nekoliko mjeseci, javlja BBC.

Rezultati pokazuju istinsku želju Francuza za promjenama, pobjedonosno je poručila Marine Le Pen u televizijskoj izjavi. Najavila je da će njena stranka osvojiti stotine, a možda i tisuće mjesta na lokalnim izborima idućeg ožujka. Dva mjeseca kasnije, u Francuskoj će se održati i izbori za Europski parlament. Na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima Marine Le Pen je u prvom krugu dobila 17,9 posto glasova, a po nedavnoj anketi magazina Nouvel Observateur za njenu stranku bi glasalo 24 posto Francuza, više nego za vladajuće socijaliste predsjednika Hollandea i desni centar UMP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:53