VATRENA STIHIJA

OPĆA EVAKUACIJA U predgrađu Sydneya izgorjele čitave ulice!

Požari su poharali naselja u širem predgrađu Sydneyja gdje su izgorjele čitave ulice
This handout picture taken late on January 8, 2013 and provided by New South Wales Rural Fire Service (NSW Rural Fire Service) on January 9, 2013 shows trees burning and smoke billowing from a fire along the Princes Highway at Deans Gap in the Shoalhaven area in New South Wales. A drop in temperatures helped firefighters battling blazes across Australia on January 9 but up to 30 wildfires were still raging out of control, destroying a handful of homes and forcing people to flee. AFP PHOTO / NSW Rural Fire Service ----- EDITORS NOTE ---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NSW Rural Fire Service" NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS -----
 AFP

SYDNEY - Tisućama Australaca preporučeno je da napuste svoje kuće zbog opasnosti od širenja požara budući da je suhi vjetar uzrokovao razbuktavanje vatrene oluje u blizini Sydneya gdje vatrogasci već danima nastoje staviti pod kontrolu desetke požara.

Više od 200 kuća izgorjelo je u požaru u državi Novi Južni Wales od prošlog tjedna kad su požari poharali naselja u širem predgrađu Sydneyja gdje su izgorjele čitave ulice. U pokušaju da spasi svoj dom, jedan je čovjek umro od posljedica srčanog udara.

"Prognoza za srijedu ne može biti gora. U takvim danima izgledna je opasnost od novih gubitaka života i imovine", kazao je Shane Fitzsimmons, ravnatelj vatrogasnih službi za Novi Južni Wales, a iz nadležnog ministarstva upozoravaju na ozbiljnost situacije i pozivaju stanovništvo da napusti svoje kuće i prepusti vatrogascima da gase požar i učine sve što mogu da zaštite zajednicu.

U brdovitom području Blue Mountain, 100 kilometara zapadno od Sydneyja, očekuju se temperature više od 30 stupnjeva Celzijusovih, a u Sydneyu i više od 35 stupnjeva što, u kombinaciji s vrućim i suhim vjetrom, koji puše 100 kilometara na sat, može prouzročiti nove požare i dodatni izazov za vatrogasce.

Aktivno je 59 požara od čega je 19 potpuno izvan kontrole. Prije nego se vremenski uvjeti dodatno pogoršaju i vatra razbukti, tamošnje vlasti su naredile zatvaranje škola u području Blue Mountin i evakuirale domove umirovljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:21