DEPOPULACIJA

OPĆINA KOJA OSTAJE BEZ STANOVNIKA NUDI NOVAC NOVIM ŽITELJIMA 'Dođite u naše pitoreskno mjestašce, dat ćemo vam keš i osigurati jeftin smještaj'

 Wikipedia

Načelnik zabačenog planinskog naselja u Italiji nudi dvije tisuće eura svakom tko se odluči doseliti, piše Guardian. Radi se o Bormidi u sjeverozapadnoj regiji Liguriji, i trenutno u njoj žive 394 stanovnika.

Načelnik Daniele Galliano u pokušaju da spasi Bormidu od depopulacije čak nudi smještaj po vrlo povoljnim cijenama: samo 50 eura mjesečno za malu nekretninu i 120 eura za prostraniju.

Njegovu ideju još treba izglasati lokalno vijeće, ali po svoj prilici može se očekivati da će od sljedeće godine Bormida poklanjati 2.000 eura svakom novom mještaninu, bez obzira kupio nekretninu ili živio u unajmljenom prostoru.

Lokalni vijećnik hvali njihovu malu zajednicu sklonu gostoprimstvu. "Visoko smo u planinskom području, ali također nismo daleko od mora - to je zdrav način života i zrak je vrlo čist", prenosi britanski Guardian.

Od objave svoje ideje, Facebook stranica načelnika Galliana zatrpana je komentarima, a neki mu poručuju da će se odreći novčane nagrade za doseljenje ako im može garantirati posao, pa čak i najskromniji.

Prošle je godine objavljeno da u Italiji postoji 2.500 naselja kojima prijeti potpuno iseljavanje. Stoga je talijansko ministarstvo kulture proglasilo 2017. "godinom sela", pokušavajući promovirati turizam na mjestima koja bi uskoro mogla postati napuštena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:11