RAD U SIRIJI

OPCW preuzeo Nobelovu nagradu za mir‏

 AFP

Inspektori iz Organizacije za zabranu kemijskog oružja preuzeli su u utorak na svečanoj ceremoniji u Oslu svoju Nobelov nagradu za mir. Predsjednik Norveškog Nobelova odbora Thorbjorn Lagland nagradu je predao generalnom direktoru OPCW-a Ahmetu Uzumcuu.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade prepoznao je rizik s kojim se susreću inspektori u svijetu i obrazložio da im nagradu dodjeljuje za rad u Siriji i u drugim zemljama kojim su svijet usred brutalnog rata dovodili bliže miru.

Nagrada se sastoji od medalje, diplome i novčane nagrade od oko 1,2 milijuna dolara.

Predajući nagradu, Thorbjorn Lagland rekao je da ona odlazi “onima koji su je najviše zaslužili kao organizacija i kao djelatnici, koji tiho rade na uklanjanju cijele jedne kategorije oružja. “ Pozvao je zaraćene strane u Siriji da polože oružje i dođu za pregovarački stol.

Mnogi su ostali iznenađeni kad je Norveški Nobelov odbor u listopadu objavio da će Nobela za mir dobiti upravo OPCW, koji su tek počinjali posao na uklanjanju kemijsog arsenala sirijskog vođe Bashara al-Assada. Vijest je zatekla čak i inspektore, kad su ih iz Haaga zvali da im jave da će dobiti nagradu, nitko nije odgovarao na telefon.

Prije objave bilo je puno špekulacija o tome tko bi mogao dobiti Nobelovu nagradu za mir, mnogi su navijali za Pakistanku Malalu Yousafzai, tinejdžerku koja je skoro životom platila svoju borbu za školovanje djevojčica na područjima pod kontrolom talibana. Velike izglede davali su i kongoanskom ginekologu Denisu Mukwegeu koji liječi žene žrtve masovnih silovanja i bori se protiv tog nasilja u cijelom svijetu.

Odbor se ipak fokusirao na rat u Siriji i na 20. obljetnicu Konvencije o kemijskom oružju kojom je utemeljen OPCW nagrada je dodiljena inspektorima za kemijsko oružje. “Veliki je korak što se Sirija pridružila OPVW-u i što se planira uništenje svog njezinog kemijskog oružja” rekao je Jagland u utorak. “Anonimni inspektori iz OPCW-a rade strahovito važan i težak posao.”

Pozvao je još šest zemalja koje nisu ratificirale Konvenciju o kemijskom oružju, Izrael. Mianmanr, Angolu, Sjevernu Koreju, Egipat i Južni Sudan, da se pridruže većini od 190 zemalja i postanu članice OPCW-a.

OPCW se rijetko spominjao u javnosti prije nego je angažiran za uklanjanje sirijskog kemijskog arsenala. Ali otkad su osnovani toliko su radili da danas pokrivaju 98 posto svjetskog stanovništva i 98 posto svjetske kemijske industrije. Osamdeset posto kemijskog oružja u svijetu je uništeno, eliminirano je 90 posto kapaciteta za proizvodnju takvog oružja. “Još nam samo malo fali da ostvarimo ovaj vrlo ambiciozni cilj i potpuno se riješimo kemijskog oružja” rekao je Jagland.

Osvrnuo se i na čuđenje zbog dodjele Nobelove nagrade za mir inspektorima. “Neki ljudi misle da nagrada uvijek mora ići u ruke hrabrih individualaca čvrstih principa, ali svijet treba i više nego što oni mogu napraviti. Mir ne donose samo individualci i idealisti. Trebamo praktične političare, sposobne da udalje svijet od sukoba iako to moraju činiti unutar vrlo uskih ograničenja. Trebamo i institucije, posebno one globalne koje djeluju u sklopu Ujedinjenih naroda. Tek suradnja svih njih može stvoriti mir.“

Direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu rekao je da se nada kako će njihova nagrada inspirirati ljude da ustraju na uništenju svog oružja za masovno uništenje i da će vidjeti mir u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:21