BAŠ SVI GA OBOŽAVAJU

Opsežna operacija koja treba pokazati da mladi diktator ima i ljudsko lice

Pjongjang nastavlja s politikom nuklearnog programa, a neki izvori govore da se i stanje ekonomije poboljšava
 KCNA

Sjeverna Koreja objavila je novu seriju fotografija svoga vođe, mladog Kim Jong-una, dok svijet čeka novi potez njegove vlade.

Naime, otkako je na čelo SAD-a došao Donald Trump, Sjeverna Koreja izvela je nekoliko nuklearnih testova kako bi pokazala što misli o potencijalnoj promjeni statusa quo u dalekoistočnoj regiji. Rakete dugog dometa poletjele su prema Japanu, no iako zemlja prema svemu sudeći još ne raspolaže raketama koje bi dosegle njezine susjede ili, što je cilj Pjongjanga, zaprijetile čak američkoj obali, ne može se reći da se sjevernokorejski režim ne trudi. Od početka ove godine ispalili su desetak projektila. Vlada u Pjongjangu istodobno nastavlja s razvojem nuklearne tehnologije.

Novi pristup

SAD je u nekoliko navrata poručio Kimu da odustane, no nema naznaka da bi režim mogao promijeniti politiku čak i nakon najave implementacije novih sankcija toj zemlji. Američki predsjednik Donald Trump u razgovoru s kineskim kolegom Xi Jinpingom u prvi je plan stavio zabrinutost za sigurnost i mir u regiji, ali još nema koherentne ili jasne američke politike prema tom dijelu svijeta. Mnogi strahuju da bi zbog kompliciranih odnosa u regiji te susjedne Kine taj dio svijeta mogao postati novo žarište, odnosno izvorište šireg konflikta.

KCNA

Ovaj tjedan u Washington dolazi delegacija iz susjedne Južne Koreje kako bi s američkom stranom razgovarala o problemima na Korejskom poluotoku. Naime, neovisno o stupnju razvoja sjevernokorejskoga dalekometnog oružja, ta zemlja samo 60 kilometara od južnokorejskoga glavnoga grada Seula ima raspoređene topove kojima prijeti južnom susjedu.

KCNA

Novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-in posjetit će Donalda Trumpa u Washingtonu, no teško da će se složiti s vizijom o tvrdom pristupu Kim Jong-unu koji je dosad zagovarao američki predsjednik.

KCNA

Moon je pripadnik škole koja zagovara više samostalnosti u odnosu na velikog južnokorejskog saveznika SAD koji ima više od 20.000 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji i nedavno je na napuštenom golf-terenu postavio proturaketni sustav THAAD što je izazvalo komentare Kine. Uz to, pitanje je i tko bi trebao platiti za novi sustav. Moon je i zagovornik bliže suradnje sa Sjevernom Korejom. Drugačiji je od prethodnika koji su bili zagovornici čvrste povezanosti sa SAD-om.

KCNA

Izrazi ljubavi

U međuvremenu Sjeverna Koreja nastavlja “kao i obično”, a dio uobičajenog repertoara je povremeno puštanje strogo kontroliranih fotografija u svijet. Na najnovijoj seriji Kim Jong-un sa širokim osmijehom i okružen djecom prima bukete i izraze ljubavi. Poruka je jasna: narod je uz svoga vođu, trećeg nasljednika vladarske dinastije Kim. U Sjevernoj Koreji praktički i ne postoje ljudi koji znaju za drugačije dane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:32