OBAVJEŠTAJNA AFERA

OPTUŽEN NAJMOĆNIJI ŠPIJUN Volio je žene i dolare, a sad u kućnom zatvoru strepi od smrtne kazne

Bivši šef sigurnosti Kine optužen je da su on, njegova obitelj, prijatelji i brojne ljubavnice oštetili Kinu za 14 milijardi dolara
 Screenshot:Youtube

Godinama nedodirljiv, član najvažnijeg političkog tijela, stalnog odbora Politbiroa, bivši kineski šef sigurnosti, danas se suočava možda čak i sa smrtnom kaznom.

Zhou Yongkang (72) definitivno je najveća dosadašnja žrtva velike čistke u redovima kineske političke elite čiji slučaj ističu kao primjer da predsjednik Xi Jinping stoji iza svojih riječi.

Zhoue od 2012. nalazi u kućnom pritvoru u koji je stavljen prije formaliziranja njegova odlaska iz kineske sigurnosne službe. Protiv njega napokon je podignuta optužnica, a bivši ugledni član partije odgovarat će zbog niza zločina.

Optužen je za korupciju: rođacima, brojnim ljubavnicama i prijateljima napravio je usluge zbog kojih je Kina oštećena za vrtoglave svote, zatim prodaju državnih tajni i primanje mita.

Od njegove rodbine, prijatelja i suradnika konfiscirana je imovina u vrijednosti čak 14 milijardi dolara, a prema optužnici svoj je položaj koristio u zamjenu za seks i novac.

Imao je jak utjecaj u provinciji Sichuan i naftnoj industriji što je i dovelo do njegova uspona u partiji. Nadzor nad špijunskim agencijama donio mu je još veću moć i upravo zato je njegov progon mnoge iznenadio jer je dirnuto u čovjeka koji zna sve tajne u zemlji.

Dapače, Zhou je bio osoba koje su se svi bojali i tim više “slučaj” kojim Xi pokazuje da je ozbiljno mislio kad je rekao da će “padati ne samo muhe, nego i tigrovi”. Zhou je jedan od kineskih tigrova, kako se u zemlji nazivaju visokopozicionirani čelnici. Njegovim rušenjem Xi pokazuje svoju moć..

Zhou je iz Partije izbačen na istom kongresu na kojem je Xi preuzeo vodstvo Kine, a bio je bio jedan od najvećih Xijevih rivala, što teško da nije jedan od razloga što je tako uklonjen s puta “k ozdravljenju korupcijom inficiranog tkiva partije”.

Uhićena i prva žena general

Generalica bojnica Gao Xiaoyan (40) prva je žena iz redova kineske vojske uhićena i optužena za korupciju. U vojsku je primljena sa 17 godina, a visoki čin je dobila 2012. Jedna je od rijetkih žena u koru, pogotovo na tako visokom položaju. Optužena je za primanje mita dok je radila na projektima bolnica i sličnih ustanova. Njeno je ime objavljeno na društvenoj mreži, zajedno s informacijom o optužbi. Gotovo se svakodnevno objavljuju imena novih uhićenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:01