NA PROBNOM LETU

ORAO PAO Srušio se srpski vojni avion, pilot se uspio katapultirati

BEOGRAD - Vojni zrakopolov "orao" Vojske Srbije (VS) srušio se u petak rano popodne između Mrčajevaca i Slatine, kod Čačka, a pilot se uspio katapultirati i nije ozlijeđen, javila je Radiotelevizija Srbije (RTS), a incident je potvrdilo i Ministarstvo obrane.

Zrakoplov tipa "orao" bio je na probnom letu kad se oko 12,30 sati srušio se na livadu između sela Mrčajevci i Slatina, u zapadnoj Srbiji. Pilot nije ozlijeđen jer se prije nesreće uspio katapultirati, ali će, po proceduri, biti prebačen u Vojnomedicinsku akademiju u Beograd.

Očekuje se priopćenje Ministarstva odbrane, a iz Vojske Srbije i s terena još nema službenih potvrda o detaljima nesreće.

Načelnik Odjela za izvanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Bročić, na čijem je području pao zrakoplov, izjavio je da su na mjesto nesreće upućeni vatrogasci i hitna pomoć.

"Orao" je nastao u Zrakoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu kod Beograda, a u naoružanje tadašnjeg Ratnog zrakoplovstva JNA uveden je 1983. godine. Proizvedeno je više od 110 letjelica jurišne, školske i izviđačke varijante, a korišten je i u ratnim sukobima na tlu bivše Jugoslavije, dok su preostali "orlovi" danas dio 241. lovačko-bombarderske eskadrile iz Kraljeva.

Današnji pad "orla" šesta je nesreća vojnih zrakoplova Vojske Srbije u posljednjih pet godina, u kojima su poginula tri pilota i jedan vojnik nakon što se zrakoplov srušio na vojno skladište kod Batajnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 20:27