ZATEGNUTI ODNOSI DVIJU VELESILA

OŠTRA KRITIKA OBAME NJEMAČKOJ 'Ugrožavate gospodarsku stabilnost Europe'

 AFP

SAD je kritizirao Njemačku navodeći kako njena snažna izvozna politika šteti gospodarskoj stabilnosti Europe i oporavku ekonomije Europe i svijeta. Obamina administracija dugo je pozivala Njemačku i Kinu, zemlje s trgovinskim suficitom, da potaknu unutarnju potrošnju, a u posljednjem izvještaju Kongresu, Njemačka je kritizirana naročito oštrim rječnikom.

Njemačko slabo poticanje rasta unutarnje potražnje i jako oslanjanje na izvoz štete stabilnosti eurozone I koče oporavak, navodi se u izvještaju.

Kina je dugo bila pod paljbom u takvim američkim izvještajima, no ovaj put je Njemačka došla u središte. Navodi se kako je prošle godine Njemačka imala veći izvoz od Kine te kako bi poticanjem unutarnje potrošnje potaknula oporavak drugih zemalja EU, naročito onih koje su pogođenije krizom. Ove kritike čuju se u osjetljivom trenutku kad su zategnuti odnosi s Njemačkom zbog afere sa špijuniranjem.

Kao i proteklih godina, SAD je gotovo označio Kinu kao 'monetarnog manipulatora'. No naveli su kako je kineska valuta podcjenjena zbog čega se bune godinama američki gospodarstvenici navodeći kako to pridonosi jeftinoci kineskih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:45