RADIO ZA FBI

OSUĐEN BOSTONSKI ROBIN HOOD James 'Whitey' Bulger provest će ostatak života u zatvoru

"Whitey" je od 1975. bio doušnik FBI-a, pa su vlasti zatvarale oči na njegove kriminalne poslove dok ih je snabdjevao korisnim informacijama o talijanskoj mafiji
 Getty

U Bostonu je danas na sudu osuđen James 'Whitey' Bulger, koji će ostatak života provesti u zatvoru jer je osuđen na dvije doživotne robije plus pet godina. Bulger je bivši mafijaš iz južnog Bostona, kojeg u lokalnoj usmenoj predaji smatraju nekom vrstom Robina Hooda koji štiti sugrađane, što je zacijelo razlog neobičnog istupa sutkinje koja je prilikom izricanja kazne naglasila kako je Bulger vremenom u pojedinim dijelovima postao lice grada, što je naglasila kako smatra osuđujućim. "Da, gospodine, vi ne predstavljate ovaj grad", rekla je sutkinja Denise Casper.

Još u kolovozu Bulger je proglašen krivim za niz zločina, uključujući 11 ubojstava, iznuđivanje, ucjenu, pranje novca, švercanje kokaina i marihuane te posjedovanje oružja.

Uz doživotnu robiju 84-godišnjem Bulgeru izrečena je i novčana kazna, te bi trebao platiti 19,5 milijuna dolara obiteljima žrtava i 25,2 milijuna vlastima, ali nije jasno ima li Bulger uopće taj novac ili se na taj način osigurava naplata od njegovih mogućih budućih prihoda od prodaje prava na knjigu ili film.

Bulger je kontrolirao teritorij južnog Bostona od 1960-ih pa sve do konca 1990-ih. Njegov brat je bivši predsjednik Senata države Massachusetts William Bulger.

Getty

Brat osuđenog 'Whiteyja' bivši je predsjednik Senata države Massachusetts - William Bulger

"Whitey" je pak od 1975. bio informator FBI-a, pa su vlasti zatvarale oči na njegove kriminalne poslove dok ih je snabdjevao korisnim informacijama o talijanskoj mafiji. To je trajalo do pred kraj 90-ih, kada su mediji razotkrili nezakonito djelovanje istražnih organa.

Nakon što mu je koncem 1994. godine veza u FBI-u dojavila da mu se sprema uhićenje, Bulger je pobjegao. Nakon 16 godina u bijegu uhvaćen je 2011. u Kaliforniji s djevojkom.

Na suđenju Bulger nije želio govoriti i samo je prokomentirao da je cijeli postupak "šarada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 23:15