PRESUDILA MU - STRAVA

Osveta za masakr u Vinicu: Atentator je na jutarnjem trčanju ubio pogrešnog čovjeka?

Ruski istražitelji vjeruju da je atentator preko aplikacije za trčanje Strava koju je koristio Ržicki doznao njegovu lokaciju

Atentat na zapovjednika podmornice

 Profimedia/

"Atentator osvetnik" usmrtio je bivšeg ruskog zapovjednika podmornice Stanislava Ržickog (42) hicima u leđa i prsa dok je ovaj u ponedjeljak ujutro trčao u gradu Krasnodaru na jugu Rusije, piše Daily Mail.

Sumnja se da je Ržicki ubijen jer je u jednom trenutku zapovijedao podmornicom koja je 14. srpnja 2022. godine napala ukrajinski grad Vinicu. U tom je napadu poginulo 27 osoba, uključujući i troje djece. Međutim, podmornicom je u trenutku kada se napad dogodilo zapovijedao kapetan Anatolij Varočkin (46).

Šef ukrajinski vojnih obavještajaca general bojnik Kirilo Budanov rekao je u utorak da njegovi agenti nisu izveli atentat u Krasnodaru te za isti okrivio neprijatelje ruskog predsjednika Vladimira Putina iz Rusije.

image

Stanislav Ržicki

east2west news/WillWest News/Profimedia

Ukrajina je ranije ustvrdila da je za napad na Vinicu kriv Varočkin, a jedna mu je grupa glavu ucijenila na 15 tisuća dolara. Varočkin je optužen za ispaljivanje raketa na "miroljubive Ukrajince i ukrajinske gradove". Varočkin je danas zamjenik predsjednika Ureda Crnomorske flote Ruske ratne mornarice.

Unatoč tome, ukrajinski su vojni obavještajci ranije u utorak ustvrdili da znaju da je Ržicki ubijen te da je on bio zadužen za mobilizaciju ruskih rezervista.

Glavna uprava za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine (HUR) rekla je da je Ržicki ubijen u 6:00 sati u ponedjeljak. U njega je iz poluautomatskog pištolja PM Makarov ispaljeno sedam metaka. HUR-ova je objava došla nakon što su ruski policajci u utorak u Krasnodaru uhitili osobu koju sumnjiče za ubojstvo Ržickog - 64-godišnjeg Sergeja Denisenka. Policija je kod njega navodno pronašla pištolj, prigušivač i novac. Vjeruje se da je Denisenko, inače rođeni Ukrajinac, radio kao instruktor karatea te da je bio povezan s Ukrajinom.

image

Stanislav Ržicki

east2west news/WillWest News/Profimedia

Ruski istražitelji vjeruju da je atentator preko aplikacije za trčanje Strava koju je koristio Ržicki doznao njegovu lokaciju te da je atentat tempiran tako da se poklopi s obljetnicom napada na Vinicu. Ržicki je upucan četiri puta dok je trčao pored Olympus Arene u Krasnodaru. Pogođen je u leđa te prsa i preminuo je na licu mjesta. Dva metka kalibra 9 milimetara pronađeni su u njegovom tijelu. Njegov sat i slušalice pronađene su na licu mjesta, što znači da ga napadač ili napadači nisu htjeli opljačkati.

image

Aplikacija Strava preko koje je Ržicki navodno lociran

east2west news/WillWest News/Profimedia

Atentator je Ržickog upucao na mjestu koje nije pokriveno sigurnosnim kamerama, međutim ruska je policija objavila fotografiju osobe koju povezuje s napadom na bivšeg zapovjednika podmornice. Istražitelji su rekli da traže "sredovječnog muškarca s plavom kapom na glavi". Ukrajinska baza podataka Mirotvorac ranije je objavila da je Ržicki direktno sudjelovao u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Daily Mail navodi da je Ržicki prije početka rata napustio mjesto zapovjednika podmornice.

image

Osumnjičeni za ubojstvo Ržickog

east2west news/WillWest News/Profimedia

Još je uvijek nejasno je li bio zapovjednik podmornice kada je napadnuta Vinica. Međutim, Daily Mail navodi da se zna da je tijekom vojnih operacija koje je Rusija provodila u Siriji krstarećim raketama napadao položaje pod kontrolom tzv. Islamske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:48