KRATAK FITILJ

OSWALD JE PRIJE UBOJSTVA KENNEDYJA POKUŠAO UBITI ULTRADESNIČARA Novi detalji o labilnom ubojici

Oswald je na taj način želio zabilježiti poruku - ultradesničari sudjeluju u nasilju i ubojstvima i potrebno je nešto poduzeti. Obuzet svojim opsesijama nije ispunjavao svoje radne obaveze i dobio je otkaz na poslu.

Nekoliko mjeseci prije nego što je ubio američkog predsjednika Johna F. Kennedyja u studenom prije 50 godina, Lee Harvey Oswald je pokušao ubiti još jednu osobu: ultradesničarskog generala Edwina Walkera koji je čak bio uhićen po nalogu Kennedyja zbog pobune.

U knjizi Dallas 1963 Billa Minutaglija i W. Michaela Smitha objašnjava se kako je Walker zamalo platio glavom jer je na svojoj propagandnoj turneji jugom SAD-a uzrujao labilnog Oswalda, koji je u to vrijeme upravo dobio otkaz na poslu.

General Walker je tu svoju turneju započeo u veljači, ukrcaši se u autobus svog bliskog prijatelja, antikomunističkog teleevangelista Billyja Jamesa Hargisa, koji mu je pravio društvo u tom pothvatu upozoravanja stanovništva na "prijetnju neprijatelja izvana i iznutra". Hargis je tada predvodio Kršćanske križare, skupinu koju je u Oklahomi podržavalo stotinu tisuća sljedbenika.

Hargis je bio vrlo živopisan lik, odjeven u posebno skrojena odijela, s uredom koji je krasila slika Isusa i američka zastava na jarbolu, a običavao je dijeliti vlastite fotografije sa svojim potpisom i porukom "Idi s Bogom!" Bio je nadaren za samopromociju, a iskustvo u javnom obraćanju stekao je pišući govore za senatora Joseph McCarthy, organizatora progona 'komunista i njihovih simpatizera' u svim segmentima američkog drtuštva.

Hargis se jedno vrijeme bavio idejom prebacivanja primjeraka Biblije u komunističke zemlje, tako što bi ih zakvačio za milijun balona koji bi preletjeli preko Željezne zavjese. Osobno je čak proputovao dobrim dijelom Europe u luksuznom stilu, kako bi nadgledao razvoj tog balonaškog projekta. Usput se bavio izdavanjem tjednog newslettera, dnevnog magazina i brojnih kazeta i albuma. Njegovu dnevnu emisiju prenosilo je 250 tv-postaja i više od 500 radijskih postaja širom zemlje, a novac je skupljao na religijskim skupovima.

Osim političkih stavova, Hargis i njegov prijatelj general Walker imali su još nešto zajedničko - tajni seksualni život. Hargis je počeop laskati Walkeru i prije nego što je istupio iz vojske, i stalno mu je tepao da će biti novi predsjednik.

U vrijeme njihove turneje po Americi Walker je bio opsjednut kubanskog krizom i otvoreno je pozivao predsjednika Kennedyja da vojnom silom ukloni Castra. Čak štoviše, pozivao je na ubojstvo kubanskog vođe.

Tri dana nakon tog Walkerovog žestokog govora, Lee Harvey Oswald bacio se na posao izviđanja generalove kuće. Zauzeo je položaj u uskoj uličici iza Walkerove kuće i fotografirao. Koncem ožujka Oswald je naložio svojoj supruzi Marini da ga fotografira u dvorištu s puškom i s primjercima dvije novine u rukama - izdanjima 'Radnika' i 'Militanta', novina u kojima je objavljeno njegovo pismo, a na naslovnici je bila priča o borcu za ljudska prava crnaca kojeg su ubila trojica bijelih rasista u Mississippiju.

wikipedia

Lee Harvey Oswald ispred svoje kuće s puškom i novinama u ruci

Oswald je na taj način želio zabilježiti poruku - ultradesničari sudjeluju u nasilju i ubojstvima i potrebno je nešto poduzeti. Obuzet svojim opsesijama nije ispunjavao svoje radne obaveze i dobio je otkaz na poslu.

Ujutro 10. travnja Oswald je s puškom zauzeo busiju na ogradi dvorišta Walkerove kuće i čekao svoj trenutak. Na zvuk pucnja Walker je reagirao instiktivno i trznuo se. Pomislio je kako je netko bacio petardu, sve dok nije ugledao krv na svojoj ruci i rupu u zidu, vrlo blizu mjesta gdje je maločas stajala njegova glava. Zgrabio je pištolj i izašao na trijem, ali nije primjetio nikoga. Pozvao je policiju koja je započela istragu.

Predsjednika Johna F. Kenneddyja Oswald je ubio 22. studenog iste godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 03:28