ZLATNA ZORA

OTKRIVENA KAZNENA DJELA GRČKIH NEONACISTA Ubijali i i premlaćivali

Leader of the extreme right-wing Golden Dawn party Nikolaos Michaloliakos speaks at the Parliament in Athens, Saturday, July 7, 2012. (AP Photo/Kostas Tsironis)
 AP

Svjedočanstva bivših militanata Zlatne zore i jedno pravosudno izvješće, objavljeno u ponedjeljak, razotkrili su mnogobrojna kaznena djela te grčke neonacističke stranke, među kojima se ističu ubojstva i koordinirane akcije premlaćivanja pakistanskih useljenika.

Neonacistička stranka, čiji su čelnik i njegovi najbliži suradnici prošli vikend uhićeni, organizirala je milicije za napade, po izvješću zamjenika tužitelja vrhovnog suda Charalambosa Vourliotisa.

Zadnjih godina one su osobito napadale pakistanske useljenike, kazala su, po izvješću, dvojica bivših članova stranke.

"Bio sam u nekoliko navrata u akcijama u kojima je sudjelovalo 50 do 60 motocikala, s dvoje ljudi na svakome. Onaj koji je bio iza držao je štap s grčkom zastavom i udarao sve Pakistance na koje bismo naišli", rekao je.

Po izvješću, ta stranka ima "strogo hijerarhijsku strukturu, a njezin čelnik je svemoćan po sustavu koji je uspostavio Hitler, Fuehrerprinzipu. (...) Zlatna zora počela je s tim napadima 1987., prvo protiv useljenika a potom protiv Grka."

Ukazujući na rasističku ideologiju te stranke, zamjenik tužitelja ističe da su "za članove stranke, oni koji ne pripadaju 'plemenu' manje vrijedni. U tu kategoriju spadaju useljenici i Romi kao i hendikepirani."

Precizira da je Zlatna zora, "čiji članovi prolaze svojevrsnu vojnu obuku, osobito u okolici Atene (...) počinila na desetke kaznenih djela", među kojima su "dva ubojstva, tri pokušaja ubojstva i mnogobrojni napadi na useljenike".

"Najviše zabrinjava fenomen regrutiranja maloljetnika radi formiranja organizacija mladih militanata."

"Kap koja je prelila čašu bila je kada su otvorili vatru na dvojicu Pakistanaca. Jedan je uspio pobjeći, no drugog su stigli i žestoko pretukli udarcima nogama u glavu."

Po tim svjedocima, koji su dobili status zaštićenih, u prostorijama stranke bilo je raznog oružja, kuka, palica i noževa.

Grčka policija nastavila je u ponedjeljak s pretresom prostorija Zlatne zore tragajući za skrovištima oružja, nakon što je tijekom vikenda uhićen čelnik stranke Nikos Michaloliakos, šestorica od 18 njezinih zastupnika i petnaestak članova.

Na temelju Vourliotisova izvješća, grčko pravosuđe pokrenulo je kazneni postupak protiv uhićenih zbog, među ostalim, osnivanja kriminalne organizacije i ilegalnog nošenja oružja.

Uhićenja su uslijedila deset dana nakon što je jedan član Zlatne zore ubio antifašističkog glazbenika Pavlosa Fyssasa u predgrađu Atene.

Na valu velikog nezadovoljstva javnosti zbog gospodarske i socijalne krize u Grčkoj, ta je stranka ušla prvi put u parlament na izborima u lipnju 2012., nakon što je više od dva desetljeća djelovala u ilegali.

Grčka koalicijska vlada desnice i socijalista, koja ima većinu od samo četiri mjesta u jednodomnom parlamentu, odnosno 155 mjesta od 300, planira prekinuti državne financijske potpore toj stranci.

"Vlada je voljna riješiti ne samo krizu nego i krizu vrijednosti u Grčkoj", poručio je u ponedjeljak na televiziji potpredsjednik vlade Evangelos Venizelos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:23