ARHEOLOŠKA SENZACIJA

OTKRIVENA TAJNA SMRTI RICHARDA III. Forenzička analiza kostiju razotkrila kako je ubijen britanski kralj

LEICESTER - Forenzička analiza posmrtnih ostataka britanskog kralja Richarda III., posljednjeg koji je poginuo u bitci, otkrila je detalje njegove smrti, te način na koji je preminuo.

Prema povijesnim zapisima, Richard III. smrtno je stradao u bitci kod Boswortha 1485. Tada ga je ubila vojska Henryja Tudora, koji je nakon Richardove smrti okrunjen kao Henry VII.

FOTO: RAZOTKRIVENA TAJNA STARA PET STOLJEĆA Kostur pronađen na parkiralištu doista pripada engleskom kralju Richardu III.

Nakon bitke, Richard je pokopan bez velike pompe i posebnih oznaka, pa je tek prošle godine analiza podzemnim radarom na parkiralištu pored Leicestera pronašla njegove posmrtne ostatke.

Znanstvenici su tada sa sigurnošću ustvrdili da se radi baš o Richardu III., uz pomoć datiranja radioaktivnim ugljikom, prema usporedbama s povijesnim zapisima o njegovom izgledu, te prema analizi mitohondrijske DNK preživjelih rođaka.

Nakon toga, forenzičari su se bacili na proučavanje njegovih ozljeda, a rezultati njihovog istraživanja objavljeni su danas.

Prema njihovoj analizi, Richard III. zadobio je brojne ozljede na glavi. Ukupno je primio 11 rana, od kojih je čak 9 bilo na glavi, a dvije su mogle biti fatalne. Jedan udarac koji je zaprimio u područje pelvisa također je, sam po sebi, mogao biti smrtonosan.

- Rane na njegovoj glavi govore nam da nije nosio kacigu, a manjak obrambenih rana na rukama i šakama nam govore da je još uvijek nosio oklop kada je preminuo, rekla je Sarah Hainsworth, znanstvenica sa sveučilišta u Leicesteru i suradnica na istraživanju.

OMRAŽENI KRALJ GRBAVAC IMAO JE CRVE U CRIJEVIMA Otkriće znanstvenika na grobu Richarda III.

Njen tim koristio je CT skenove cijelog tijela, te mikro-CT skenove za analizu traume na kostima, kako bi otkrili koja od Richardovih brojnih rana je mogla biti smrtonosna.

Tim je analizirao i tragove na kostima kako bi otkrili koje sredovjekovno oružje je potencijalno odgovorno za njegove ozljede.

- Dve najvjerojatnije ozljede koje su bile smrtonosne bile su dvije ubodne rane u predjelju donjeg dijela glave - snažna ubodna trauma, vjerojatno od mača ili koplja, i još jedna penetrirajuća rana od vrha oštrice, rekao je Guy Rutti, patolog koji je surađivao na istraživanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:33