RADOVI NA PROLJEĆE

OTVORENA PRVA SINAGOGA U CRNOJ GORI Ceremoniju svečanog unošenja Tore predvodio je zagrebački rabin

Židovi su se u Crnoj Gori prije dvije godine organizirali kao udruženje građana, a brzo nakon osnivanja udruženje je postalo vjerska nacionalna zajednica, s kojom je država ugovorom regulirala odnose
 Getty

U Podgorici je jučer otvorena prva sinagoga u Crnoj Gori. Smještena je u prostorijama Židovske općine, gdje je odvojen prostor za molitvu namijenjen da služi kao bogomolja do izgradnje nove sinagoge za koju se početak radova planira na proljeće iduće godine. Židovska je zajednica od lokalnih vlasti Podgorice dobila zemljište za gradnju sinagoge i kulturnog centra koji bi trebali biti otvoreni 2015. godine.

Ceremoniju svečanog unošenja Tore predvodio je rabin Židovske općine Zagreb Moše Prelević sa predsjednikom Židovske zajednice u Crnoj Gori Jašom Alfandarijem. Židovi su se u Crnoj Gori prije dvije godine organizirali kao udruženje građana, a brzo nakon osnivanja udruženje je postalo vjerska nacionalna zajednica, s kojom je država ugovorom regulirala odnose.

Predsjednik židovske zajednice Jaša Alfandari kazao je ranije da u Crnoj Gori ne postoji antisemitizam te najavio otvaranje škole u sklopu židovskog kulturnog centra, koja će funkcionirati po izraelskom nastavnom programu. Istaknuo je da židovska zajednica ima dobre odnose s crnogorskim vlastima. “Vlada Crne Gore godinu je dana nakon našeg osnivanja imala dovoljno sluha da najstariju religiju prizna kao službenu, bez obzira koliko židova ima u Crnoj Gori", rekao je.

Otvaranju sinagoge, osim nekoliko desetina vjernika, prisustvovali su i ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore Suad Numanović, podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša te predstavnici katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:23