O PROŽIVLJENOM PAKLU

Ova je žena prva taokinja koja je ispričala sve o hororima Hamasa: ‘Lagala sam da imam menstruaciju. Došao je ujutro...‘

Otmičar me više puta pitao kad trebam dobiti menstruaciju. Pretvarala sam se da krvarim skoro tjedan dana, rekla je Amit Soussana

Amit Soussana

 Screenshot/YouTube

Amit Soussana (40) prva je Izraelka koja je javno progovorila o seksualnim napadima i drugim oblicima nasilja koje je pretrpjela tijekom 55 dana u zatočeništvu nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

Soussanu je iz njezinog doma otelo najmanje 10 muškaraca. Pretukli su je i zatim odveli u Gazu. Ondje je bila zaključana u samici, gležanj su joj okovali lancem, a bila je prisiljena i na seksualne radnje pod prijetnjom pištoljem, objavio je The New York Times, a prenosi CNN.

Ova Izraelka, inače odvjetnica, puštena je na slobodu krajem studenoga 2023., kad su neki oteti taoci iz Gaze razmijenjeni za palestinske zatvorenike.

- Hrabro svjedočanstvo Amit Soussane, koje opisuje njezino užasno zatočeništvo, jedno je od mnogih potresnih izvještaja talaca koje je držao Hamas. Amit je heroina, kao i svi taoci koji i dalje trpe taj živi pakao. Sve te hrabre žene i muškarce moramo vratiti kući prije nego što bude prekasno - stoji u priopćenju Foruma obitelji talaca.

Soussaninih osam sati intervjua za The New York Times rasvijetlilo je psihološku i fizičku muku koju je proživjela u rukama svojih otmičara, koji su je maltretirali na nekoliko lokacija u Gazi, uključujući privatne domove i podzemni tunel.

- Nekoliko dana nakon što su me zatočili, čuvar me počeo ispitivati o mom seksualnom životu. Držao me samu u dječjoj sobi, s lancem oko lijevog gležnja. Ponekad bi čuvar ušao u tu sobu i sjeo kraj mene, podignuo mi majicu i dirao me. Više puta pitao me kad trebam dobiti menstruaciju. Ista mi je završila oko 18. listopada, ali pretvarala sam se da krvarim skoro tjedan dana - ispričala je Amit.

Oko 24. listopada napao ju je čuvar koji se predstavljao kao Muhamed.

- Rano tog jutra otključao mi je lanac oko gležnja i ostavio me u kupaonici. Nakon što sam se skinula i počela prati u kadi, vratio se i stao na vrata. U rukama je držao pištolj. Prišao mi je i prislonio cijev na čelo. Udario me, natjerao da maknem ručnik, dirao, posjeo na rub kade i opet udario. Skupila sam noge, a on me nastavio udarati. Onda me odvukao u spavaću sobu. Ondje me prisilio na seksualni čin - rekla je Izraelka.

Nakon što ju je seksualno napastovao, čuvar joj je rekao: "Ja sam loš, ja sam loš, molim te, nemoj reći Izraelu". Amit je nakon proživljenog pakla isprva odbijala hranu koju joj je nudio, ali na kraju je popustila kako bi umirila svog zlostavljača.

- Ne možete podnijeti da ga gledate, ali morate: On je vaš čuvar... Tu si s njim i znaš da se ono što se dogodilo svakog trenutka može ponoviti. Potpuno si ovisna o njemu - ispričala je.

Soussana je također opisala mučenja kojima su je hamasovci podvrgnuli nekoliko dana nakon što je premještena u drugi stambeni blok, gdje je predana muškarcu po imenu Amir.

- Stražari su mi umotali glavu u ružičastu košulju i natjerali me da sjednem na pod. Tukli su me kundakom pištolja. To je trajalo oko 45 minuta. Udarali su me i nogama, smijali se, a pozvali su i ostale taoce da me vide - prisjetila se.

- Amitino užasavajuće svjedočanstvo dokazuje da naši voljeni u Gazi svaki dan trpe fizičku, seksualnu i psihičku torturu. Svaki dan im je kao vječnost. Njihovi životi vise o koncu. Vratite nam naše kćeri i sve naše voljene prije nego što bude prekasno, vratite ih odmah sad - apelirala je dr. Ayelet Levy Shachar, majka 19-godišnje taokinje Naame Levy, koja je snimljena kako je hamasovci vuku za kosu iz stražnjeg dijela Jeepa, a trenirka joj je umrljana krvlju.

Ranije u ožujku, UN je objavio izvješće u kojem se navodi da su se silovanje i grupno silovanje, kao i ostali činovi seksualnog nasilja, dogodili tijekom napada Hamasa 7. listopada. Za to, kažu, postoje jasni i uvjerljivi dokazi.

Dužnosnik Hamasa, Basem Naim, ranije ovog mjeseca zanijekao je taj izvještaj UN-a.

U utorak je izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao da Amit Soussana govori u ime svih onih koji ne mogu govoriti.

- Ona govori u ime svih žrtava Hamasovih prezrenih seksualnih zločina i zlostavljanja. Ona govori u ime svih žena posvuda - napisao je na X-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 20:15