SVE OČI SU UPRTE U NJEGA

Ovaj čovjek drži ključeve za rješavanje najveće krize, ali se suočava s velikom zagonetkom...

Rana promjena cilja mogla bi potkopati povjerenje tržišta

Jerome Powell

 Jonathan Ernst/Afp

Globalna financijska pozornica sprema se za trenutak koji će potencijalno promijeniti način na koji se središnje banke nose s inflacijom. Čovjek koji će imati ključnu ulogu u toj transformaciji jest Jerome Powell, čelnik američkih Federalnih rezervi (FED).

Otkako je 2018. preuzeo vodstvo, Powell se jednom godišnje obraća iz ekskluzivnog odmarališta Jackson Hole u Wyomingu, a tako će biti i ovog petka. Iako je inače poznat po hrabrim idejama i pristupu fiskalnoj politici s visokim ulozima, ovogodišnje obraćanje predviđa promjenu u Powellovu pristupu, s ciljem uspostavljanja ravnoteže na globalnom polju, koje je pretrpjelo najoštriju inflaciju u četiri desetljeća.

Powellov govor mogao bi značiti kraj ere agresivnog povećanja kamatnih stopa. Međutim, zaokret leži u činjenici da inflacija nije sasvim dosegla željenu nisku razinu. Stoga se Powell suočava sa zagonetkom: koliko dugo se mogu održati trenutačne visoke stope, posebno u svjetlu znakova da bi one mogle gurati gospodarstvo prema recesiji?

image

Jerome Powell

Yasin Ozturk/Anadolu Agency Via Afp

Uoči ovog ključnog govora dvije su ideje dominantne. Jedna sugerira da će FED nastaviti pooštravati monetarnu politiku i time povećavati kamatne stope sve dok se inflacija ne ukroti. Drugi sugerira da je inflacija već prigušena i da daljnje pooštravanje riskira nepotrebnu štetu američkom i globalnom gospodarstvu.

Izbalansirano rješenje predlaže podešavanje pristupa kako bi se ispunio Fedov cilj inflacije od dva posto. Ekonomisti dovode u pitanje rizik stope za šire gospodarstvo te umjesto toga predlažu raspon od dva do tri posto. Nobelovac Paul Krugman u svojoj nedavnoj kolumni za New York Times ide korak dalje i sugerira da bi tri posto mogli biti dovoljno.

Povijest je pokazala primjere zalaganja za više ciljeve. Godine 2010. Olivier Blanchard se tijekom mandata glavnog ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda zalagao za dugoročni cilj od četiri posto, čime bi se središnjim bankama dala veća moć u borbi protiv recesije.

Središnje banke razvijenih gospodarstva udružuju se oko cilja od dva posto, što omogućuje fleksibilnost. Tržišta u nastajanju ciljaju na više zbog volatilnosti.

Povećanje Fedova cilja inflacije sada riskira reakciju ulagača. Powell opetovano naglašava Fedovu predanost trenutačnom okviru, naznačujući da se bilo kakva revizija neće dogoditi do sljedeće godine. Ovo oprezno stajalište u skladu je s tvrdnjom izvršnog direktora FED-a Richmonda Thomasa Barkina, koji kaže da bi rana promjena cilja mogla potkopati povjerenje tržišta.

Današnja rasprava neće završiti sastankom u Jackson Holeu. No, ona će dati uvide u budući smjer globalne monetarne politike, koja nakon godina pandemije, krize klimatskih promjena i inflacije želi izbjeći usporavanje gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:43