DIO JAVNOSTI ZGROŽEN

Ovako je izgledao doček Nove u Berlinu: ‘Nema niti jedne žene na vidiku na Alexanderplatzu... Svi znamo zašto!‘

Mnogi su privedeni zbog kršenja zakona o oružju i eksplozivima, iako je policija zabranila korištenje petardi diljem grada

Novogodišnji doček u Berlinu

 Screenshot/X

Vlasti u Berlinu priopćile su kako je proslava Nove godine u glavnom gradu Njemačke bila mirnija u usporedbi s lanjskom, iako je uhićeno 390 osoba, a 54 policajca su ozlijeđena. Mnogi su privedeni zbog kršenja zakona o oružju i eksplozivima. Podsjetimo, policija je u nedjelju navečer zabranila korištenje petardi diljem grada.

No sudeći po snimkama koje su objavljene na društvenim mrežama, pirotehnika se ipak koristila - i to naveliko.

- Gomila pali veliki vatromet na Alexanderplatzu kako bi proslavila Novu godinu dok vlasti mole da se takve ‘proslave‘ ublaže nakon nereda koje smo imali godinu prije - napisao je jedan korisnik mreže X.

- Nema niti jedne žene na vidiku na Alexanderplatzu... Svi znamo zašto - objavio je drugi, aludirajući na brojnost migranata na berlinskom trgu.

Mnogi su podsjetili i na doček 2016. godine kad je 100-tinjak žena u Kölnu prijavilo da su ih opljačkali, prijetili im ili ih seksualno uznemiravali mladi, većinom pijani muškarci. Načelnik policije tad je rekao kako su policajci napadače opisali kao "muškarce iz arapskih i sjevernoafričkih zemalja" te da su bili u dobi od 18 do 35 godina. Zgroženost incidentima tad je izrazila i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel.

Oko 4500 policajaca patroliralo je Berlinom tijekom novogodišnje noći kako bi spriječili nerede. Bila je to najjača policijska prisutnost kojoj je grad svjedočio u desetljećima, piše AP News.

Prije godinu dana Berlin je svjedočio nasilnim ekscesima tijekom proslave Nove godine, u kojima su izgrednici gađali i vatrometom napadali policajce, vatrogasce i medicinsko osoblje, što je izazvalo uznemirenost diljem zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:00