BERGEN-BELSEN

OVDJE POČIVA ANNA FRANK? Preživjeli logoraši otkrili novu masovnu grobnicu: 'Vjerujemo da su tu njezini posmrti ostaci'

 Screenshot

Grobna jama pronađena u blizini nacističkog koncentracijskog logora mogla bi skrivati posmrtne ostatke Anne Frank.

Na masovnu grobnicu, koja se sada nalazi na polju kraj nekadašnje glavne logorske ceste, ukazale su preživjele žrtve Holokausta.

Vjeruje se kako se u njoj nalaze kosti tinejdžerke Anne, autorice slavnog Dnevnika, koja je umrla u logoru kada je imala samo 15 godina, zajedno sa svojom sestrom Margot i Janom Verschureom, članom Nizozemskog pokreta otpora.

Njegov unuk Paul vodio je istraživanje s timom nizozemskih istraživača nakon što je pričao sa preživjelim logorašima koji su mu pomogli otkriti gdje se nalazi masovna grobnica.

- Jedan od njih dao mi je kartu na kojoj je bilo označeno gdje je pokopan moj djed - kazao je Paul.

Između 1941. i 1945. više od 70.000 ljudi umrlo je u Bergen-Belsenu na sjeveru Njemačke.

Annu, koja je svoja iskustva skrivanja od nacista bilježila u dnevniku, pokosio je tifus tijekom epidemije 1945. Njezino tijelo nikad nije pronađeno i pretpostavlja se da se nalazi u neotkrivenim grobnicama u kojima počiva oko 10.000 drugih žrtava.

Jens-Christian Wagner, šef Bergen-Belsen memorijalnog centra, kazao je kako otkrivenu grobnicu neće otvarati jer je po Kodeksu židovskog zakona zabranjeno iskapanje grobova.

- Konzultirali smo se sa židovskom zajednicom Donje Saske i, prema vjerskom zakonu, iskapanje nije dozvoljeno. Stoga smo odlučili ne iskapati posmrtne ostatke. U svakom slučaju cijeli logor je proglašen grobljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:17