USTANAK PROTIV PUTINA

Ovo je nova ruska oporba i nitko ne zna kako ih obuzdati: ‘Rat je počeo kod kuće...‘

Putinov režim nije uspio ušutkati svoje kritičare. Čak štoviše, motivirao ih da se snažnije angažiraju

Julija Navaljna, Aleksandra Skočilenko i Jekaterina Doncova

 Thomas Kienzle/Afp; Boris Aleksiev/Anadolu/anadolu Via Afp; Olga Maltseva/Afp/

Tri dana nakon što je objavljeno da je preminuo ruski opozicijski političar i najeksponiraniji kritičar predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Aleksej Navaljni, njegova supruga Julija Navaljna najavila je da će nastaviti tamo gdje je on silom prilika stao, piše Politico. "Moramo oformiti jednu jaku šaku i njome udariti ovaj ludi režim", rekla je Navaljna u videu koji je objavljen na online video platformi YouTube.

Nakon što se godinama predstavljala kao apolitična kućanica, njezina je transformacija bila senzacionalna. Uz to, Navaljna nije jedina Ruskinja koja je zbog kremaljskog vožda promijenila putanju svoga života.

Putin će na ruskim predsjedničkim izborima koji će se održati između 15. i 17. ožujka gotovo pa sigurno pobijediti. Međutim, kao što nije uspio pokoriti Ukrajinu, Putinov režim nije uspio ušutkati svoje kritičare. Čak štoviše, motivirao ih da se snažnije angažiraju. Najnoviju grupu ruskih građana koja mu se počela suprotstavljati čine - žene.

image

Julija Navaljna

Kirill KUDRYAVTSEV/AFP

Nakon što je Navaljni preminuo, ruska je opozicija ostala bez svog najprepoznatljivijeg lica. Drugi su svi iskusni Putinovi oponenti ili u egzilu ili u zatvoru ili - pod zemljom.

Nakon što je to shvatila, Jekaterina Duncova, samohrana majka troje djece i bivša novinarka, prošle je godine u studenom odlučila da će se na izborima suprotstaviti Putinu. "Netko je to morao napraviti", rekla je Duncova za Politico.

Ubrzo je postala prava politička zvijezda. Čim je to vidjelo, rusko joj državno izborno povjerenstvo zabranilo da se kandidira. Boris Nadeždin, još jedan protivnik rata u Ukrajini, ali ujedno i bliski suradnik Putinovih bliskih suradnika, dobio je zeleno svjetlo i omogućeno mu je da prođe u iduću fazu izbora. "Vjerojatno su pomislili: ne treba nam neka Sviatlana Tihanovskaja, bolje da je držimo na distanci", rekla je Duncova, referirajući se na bjelorusku političarku koja je u kolovozu 2020. godine na izborima pobijedila autoritarnog prokremaljskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. On njezinu pobjedu nije priznao, Tihanovskaja je tijekom prosvjeda u Bjelorusiji uhapšena i danas se nalazi u inozemstvu.

Na koncu je i Nadeždin diskvalificiran. Prije nego što je ta odluka donesena, protivnici Putina okupili su se ispred ureda njegove kampanje diljem zemlje i dali mu podršku. Politico navodi da je Duncova blagoslovila tu prkosnu gestu. Bilo je to prvo javno suprotstavljanje Kremlju od početka rata u Ukrajini. Kad je ranije ovog mjeseca pokopan Aleksej Navaljni, Putinovi su protivnici ponovno izašli na ulice. "Ljudi nas praktički mole: dajte nam da radimo nešto", rekla je Duncova i dodala da neće napustiti politiku.

image

Jekaterina Duncova

Boris Aleksiev/Anadolu Via AFP

Da nije izbio rat u Ukrajini, Marija Andrejeva vjerojatno bi još uvijek bila sretno vjenčana pedijatrica i mlada majka koju politika uopće ne zanima. Danas je voditeljica grupe aktivistica u čijim su redovima supruge i rodbina ruskih vojnika. "Nisam imala izbora", rekla je Andrejeva za Politico. Andrejeva i druge aktivistice isprve su tražile da se njihove muževe koji su mobilizirani 2022. godine vrati, a kasnije su počele oštro kritizirati Kremlj. S licima umotanima u bijele šalove, svake subote na grob Neznanog vojnika u blizini Kremlja polože crvene karanfile. "Nismo spremne prihvatiti sramoćenje naših vojnika", ustvrdila je jednom prilikom Andrejeva. Andrejevu i druge žene koje se protive ratu državni mediji baš ne mogu prikazati kao izdajnice zato što su majke i lojalne supruge, odnosno zato što utjelovljuju konzervativne vrijednosti koje Kremlj zagovara. Uz to, ne može ih se prikazati kao liberale i agente Zapada iako su neki propagandisti čak i to pokušali.

Aktivnosti Andrejeve i drugih aktivistica ne dopuštaju Putinu i državnim medijima da tvrde da kompletno rusko društvo podržava rat. Kako bi im udarili kontru, državni mediji emitiraju priče žena koje su podjednako lojalne Kremlju i svojim supruzima.

Politizacija ruskih žena kod ruskih je feministica izazvala i nadu i frustraciju. "To što se događa u Ukrajini nije se dogodilo preko noći. To je sistemski problem", rekla je za Politico aktivistica Viktoria Privalova. Dodala je da je nasilje u Rusiji postalo normalno jer država desetljećima nije kažnjavala rodno uvjetovano nasilje nad ženama. "Rat je počeo kod kuće", ustvrdila je. Privalova je aktivna članica kanala Feministički antiratni otpor na komunikacijskoj platformi Telegram. Kanal je pokrenut na dan kad je Putin najavio da Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i jedno je od glavnih online okupljališta za protivnike rata u Ukrajini. Feministička aktivistica i umjetnica Aleksandra Skočilenko kažnjena je kaznom zatvora u trajanju od sedam godina jer je cijene u jednoj trgovini zamijenila antiratnim porukama. Rusija je Feministički antiratni otpor proglasila "stranim agentom" i sada ga stalno motri. Ruske vlasti nastoje pokazati da su svi protivnici rata isti, neovisno o tome kojega su spola. Ruski parlamentarac Oleg Matvejčev rekao je u travnju 2023. da se feminizam treba zabraniti jer je "ekstremistička ideologija". "Jasno je da vlasti žene vide kao prijetnju i da osjećaju njihovu snagu, ali nitko ne zna kako ih obuzdati", rekla je Privalova.

image

Aleksandra Skočilenko

Olga Maltseva/AFP

Kako broj poginulih ruskih vojnika raste te kako se oni vraćaju s ukrajinske bojišnice, tako raste broj članaka u lokalnim medijima o paležima, krađama, silovanjima i ubojstvima koje su počinili.

Ruske su se žene i prije borile protiv ratobornih vlasti i države. Za vrijeme Sovjetskog Saveza, one su lobirale za prava vojnika u Afganistanu te razotkrile zlostavljanje u vojsci. Dok je 1994. bjesnio Prvi čečenski rat, Čečenke i majke ruskih vojnika uspjele su Kremlj natjerati da okonča taj sukob. Kad je riječ o ratu u Ukrajini, nije izgledno da će se tako što dogoditi.

Elena Koneva, osnivačica nezavisne agencije za istraživanje tržišta ExtremeScan, tvrtke koja istražuje javno mnijenje u Rusiji, rekla je da su sukobi ograničenog opsega te da za sada nisu inspirirali masovne demonstracije. "Rusko je društvo atomizirano i nesolidarno", rekla je Koneva za Politico. Ankete koje je provela kažu da većina žena koja je rekla da poznaje nekoga tko sudjeluje u ratu u Ukrajini taj rat i podržava. "Ne mogu podnijeti ideju da je on uzaludan", dodala je Koneva. Svega 13 posto žena podržalo je zahtjev supruga vojnika da se izvrši rotacija vojnika na ukrajinskoj bojišnici.

Privalova kaže da protivnici rata nisu ujedinjeni te da nisu usaglasili svoje zahtjeve. "Slažemo se da rat treba okončati, ali se ne možemo dogovoriti oko toga kako bi naši životi trebali izgledati nakon što se to dogodi", rekla je Privalova. Uz to, Duncova je rekla da joj je "sugerirano" da svoje mjesto u pokretu otpora prepusti muškarcu. Juliju Navaljnu se stalno pokušava prikazati kao raspuštenicu koja je u vezama s brojnim muškarcima.

Istovremeno, Kremlj se oslanja na žene kako bi ratnu Rusiju prikazao kao uspješnu. Ovu je godinu proglasio "godinom obitelji", a Putin je majčinstvo uoči Dana žena proglasio "veličanstvenom misijom".

Mnogima te staromodne floskule više jednostavno nisu dovoljan motivator. "Svi su umorni od tih starih muškaraca koji vole pričati o majčinstvu, ali koji ga ne vrednuju. Ne rađamo djecu i ne odgajamo ih samo da bi kasnije bila iskorištavana u ratu!", rekla je Andrejeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:22