ODGOVOR ROLLING STONEU

'OVO JE PRAVO LICE TERORA' Revoltirani policajac javno objavio fotografije bostonskog bombaša pred uhićenje

Narednik državne policije Massachussettsa zbog svog je čina odmah suspendiran
 Sean Murphy / Massachussetts State Police / Boston Magazine

BOSTON - Svjetski poznati časopis Rolling Stone na naslovnici je objavio fotografiju Džohara Carnajeva na kojoj terorist iz Bostona izgleda kao rock zvijezda. To je, naravno, izazvalo burne reakcije u američkoj javnosti.

Među brojnim gnjevnim građanima našao se i jedan policajac koji je sudjelovao u uhićenju mladog terorista iz Čečenije. Policijski narednik Sean Murphy, revoltiran zbog prikaza hladnokrvnog ubojice u maniri Jima Morissona, odlučio je fotografije nastale u trenutku Džoharovog uhićenja poslati u Boston Magazine.

'SRAMOTNO, SLAVE ČOVJEKA KOJI JE KRIV ZA KAOS U BOSTONU' Val bijesa na naslovnicu Rolling Stonea

Objasnio je kako je tim činom želio pokazati građanima kako izgleda 'pravo lice terora'.

Foto: Sean Murphy/Massachusetts police/Boston Magazine

- Glorificiranje lica terora nije samo uvreda za obitelji žrtava. To može imati katastrofalne posljedice u našem društvu. Moramo razmišljati o tome da ima toliko nestabilnih ljudi koji bi učinili bilo što da dospiju na naslovnicu nekog prestižnog časopisa, poručio je Peter Brown, ujak dvoje žrtava bombaškog napada u Bostonu.

Šokantne fotografije prikazuju Carnajeva kako okrvavljen i uprljan. Na glavi mu je čitavo to vrijeme snajperska 'crvena točka'.

Iako su brojni Amerikanci s odobravanjem dočekali Murphyjev potez on nije naišao na dobre reakcije kod njegovih nadređenih.

Foto: Sean Murphy/Massachusetts police/Boston Magazine

- Policija države Massachusetts provest će unutarnju istragu oko objave tih fotografija. Više od toga ne želimo komentirati, stoji u priopćenju glasnogovornika policije Davida Procopia.

Podsjetimo, vlasti optužuju Carnajeva i njegovog starijeg brata za bombaške napade u Bostonu 15. travnja u kojima su ubijene tri osobe, a ranjeno 264. Džohar Carnajev, star 19 godina, uhićen je 19. travnja, dok je njegov brat, Tamerlan Carnajev, star 26 godina, ubijen u pucnjavi.

Kolovoški broj Rolling Stonea prikazuje dotjeranog Carnajeva s dugom kosom i rijetkom bradicom i brkovima, mršavijeg i mlađeg nego kada se prošlog tjedna pojavio na bostonskom federalnom sudu gdje se suočio s optužbama povezanim s bombaškim napadom.

I dok je časopis branio svoju odluku, lanac dućana CVS Caremark Corp odbio je prodavati taj broj Rolling Stonea.

- To je totalna sramota, ta naslovnica Rolling Stonea, rekao je Menino novinarima.

- Trebala je biti o preživjelima ili onima koji su prvi pritekli u pomoć. Zašto slavimo čovjeka koji je stvorio kaos u gradu Bostonu? Bit ću u kontaktu s izdavačima i reći im što mislim o tome, poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:44