MOĆNI I BOGATI

OVO SU NAJBOGATIJI ŠEFOVI DRŽAVA Vladimir Putin sa 40 milijardi dolara najbogatiji

Pri dnu popisa nalaze se kraljica Elizabeta II. s ‘niskih’ 400 milijuna te kralj Svazilanda sa 100 milijuna dolara
 AFP

Ugledni internetski portal Huffington Post definirao je neke od najbogatijih šefova država. Na prvom je mjestu, jasno, ruski car, Vladimir Putin . Prema brojnim zapadnim izvorima, njegovo se bogatstvo procjenjuje na oko 40 milijardi dolara, iako će on i njegov ured to zanijekati. Novac je, kako su naveli europski mediji, dobro sakriven na brojnim računima koje se teško, ali ipak može dovesti u vezu s Putinom. No, o tome se u Rusiji ne piše.

Drugi bi na popisu bio tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej, težak 30 milijardi dolara koji se ne brine pretjerano zbog nereda u kojima oporba želi zbaciti vlast. On, naime, ondje ostaje i dalje, a novac je na sigurnom.

Tek treći je sultan Bruneija, Hassanal Bolkian, koji je od nafte i svega što uz nju ide uspio skupiti tek nekih 20 milijardi dolara, saudijski kralj Abdulah je prikupio samo nekih 18 milijardi dolara.

Na sedmom bi mjestu bio Kim Jong-un, diktator Sjeverne Koreje, mladac koji je postao general i svašta drugo, ljubitelj likova iz Disneyja, kojem su djeca u zemlji ozbiljno pothranjena, a čiji se osobni imetak procjenjuje na oko 5 milijardi dolara.

Ima tu i drugih, tako se imetak sadašnjeg (ali ne još jako dugo) čileanskog predsjednika Sebastiana Pinere procjenjuje na 2,5 milijardi dolara (do kojeg je došao poduzetničkim sposobnostima), dok Sonia Gandhi, šefica indijske Kongresne stranke, navodno upravlja s dvije milijarde dolara.

Bašar al-Asad, čelnik Sirije, daleko je od najvećih i drži svega oko pola milijarde dolara, dok bi sličnu količinu privatnih sredstava trebao kontrolirati i Ilham Alijev, novoizabrani stari predsjednik Azerbajdžana. Na dnu je liste Elizabeta II, čelnica Ujedinjenog kraljevstva, koja je procijenjena na jedva nekih 400 milijuna dolara , a siroti kralj Svazilanda kontrolira samo oko 100 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:53