KRIZA U BiH

PAD PODRŠKE U REPUBLICI SRPSKOJ Dodikov manevar za opstanak: Na vrh vlade RS-a postavlja ćenu

Banja Luka, 260209.Milorad Dodik, Premjer srpskog entiteta u BiH, Republike Srpske.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Samo 15 minuta trebalo je predsjedniku srpskog entiteta u BiH Miloradu Dodiku da s premijerom svoje vlade Aleksandrom Džombićem dogovori ostavku te izbor nove vlade.

Sastanak u hotelu

Toliko je trajao sastanak u hotelu u Laktašima na kojem je dogovorena smjena vlade bez smjene vlasti: Dodikov SNSD i ubuduće će vladati uz pomoć tri manja koalicijska partnera čiji se ministri neće mijenjati. Tako će u vladi iz HDZ-a BiH ostati ministar za izbjeglice Davor Čordaš.

Sutra će na redovnoj sjednici vlada podnijeti ostavku, a potom će Dodik predložiti novog mandatara. To će najvjerojatnije biti Željka Cvijanović (45), dosadašnja ministrica ekonomskih odnosa i regionalne suradnje. Smatra ju se bliskom Dodikovom suradnicom jer je bila njegova savjetnica za europske integracije i suradnju s međunarodnim organizacijama. Magistrirala je na temu “Međunarodno-pravni položaj EU” i radila za Misiju EU u BiH.

Udarac s lokalnih izbora

O mogućoj rekonstrukciji vlade RS-a nagađa se već dugo. U Banja Luci se smjena vlade tumači kao Dodikov odgovor na unutarstranačke potrese izazvane velikim padom popularnosti SNSD-a na općinskim izborima lani u listopadu kad je Dodikova stranka izgubila vlast u 20-ak općina u srpskom entitetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:50