PEKING U OFENZIVI

Pala je naredba Xi Jinpinga, Kinezi ništa slično nisu prošli od 2015. godine: ‘Hoću da se stvore odmah!‘

Promjene su usmjerene boljoj adaptaciji kineske vojske na "informatizaciju" modernog ratišta

Pripadnici kineske vojske

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Kineski vrhovni vođa Xi Jinping naredio je provođenje najveće reorganizacije nacionalne vojske od 2015. godine, uključujući i veliku preobrazbu odjela za cyber ratovanje.

Kina će tako ugasiti Strateške potporne snage, granu koja je stvorena prije skoro devet godina kako bi se ujedinili i lakše koordinirali vojni napori u svemiru, cyber prostoru te političkom i elektroničkom ratovanju, objavila je državna agencija Xinhua.

Umjesto toga, Xi je zatražio stvaranje sasvim nove grane vojske pod nazivom Informacijske potporne snage. Svi vojni odjeli koji su bili zaduženi za svemir i cyber ratovanje i koji su prethodno bili pod komandom Strateških potpornih snaga bit će osnaženi i integrirani.

Svemirske snage još su u relativno apstraktnoj poziciji, jednako kao i njihovi potencijalni suparnici u američkoj vojsci, ali početne pozicije evidentno se već zauzimaju.

Ovo restrukturiranje dio je neprestane borbe za primat i globalni utjecaj između druge najveće ekonomije na svijetu i Sjedinjenih Američkih Država. I dok je svemir još uvijek prilično apstraktno polje za borbu, cyber ratovanje nameće se kao presudno bojno polje današnjice i bliže budućnosti.

image

Kina će ojačati grane vojske usmjerene na cyber ratovanje i svemir

Cfoto/Nurphoto Via Afp

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Novi Zeland nedavno su iznova optužili Kinu da sponzorira maliciozne aktivnosti hakera koji targetiraju demokratske institucije i procese. Xi je naglasio kako će nova grana vojske "pružiti ključnu podršku u koordinaciji stvaranja i korištenja cyber prostora i informacijskog sustava".

Li Wei, politički komesar koji je bio zadužen za sada ugašene Strateške potporne snage, preuzet će identičnu ulogu u novostvorenom sektoru vojske. Li je, naravno, pokorno obećao kako će "rezolutno slušati" instrukcije Xija Jinpinga. Novi vojni zapovjednik Informacijskih potpornih snaga je Bi Yi, objavila je državna televizija CCTV.

image

Kineski predsjednik Xi Jinping već godinu dana provodi čistku u vojsci

Li Gang/Xinhua Via Afp

U praktičnom smislu, promjene su usmjerene boljoj adaptaciji kineske vojske na "informatizaciju" modernog ratišta, objasnio je Cao Weidong, umirovljeni istraživač s Pomorske akademije PLA, za Japan Times. Restrukturiranje ovih vojnih grana trebalo bi dovesti do kvalitetnijeg raspoređivanja i usmjeravanja satelitskih sistema, cyber kapaciteta i alata za elektroničko ratovanje, kaže Cao.

Prijašnji zapovjednik Strateških potpornih snaga Ju Qiansheng, inače, bio je nestao iz javnosti i nitko nije imao pojma gdje je bio. Njegov nestanak, spekulira se, dio je velikih potresa koji su se događali u kineskom vojnom rukovodstvu posljednjih godinu dana. I premda se Ju nedavno pojavio, hoće li opet imati istaknutu ulogu u vojsci i što bi to eventualno moglo biti, nije poznato.

Njegov i slični nestanci istaknutih vojnih lica, kao i ova najnovija reorganizacija, samo su nastavak Xijeve sveobuhvatne čistke vojnog establišmenta. Američki obavještajci smatraju da su ovi potezi najvećim dijelom povučeni kao odgovor na otkriće endemske korupcije u vojsci. To uključuje i Raketne snage, granu koja upravlja rastućim kineskim nuklearnim arsenalom.

U čistki je, bez objašnjenja, u listopadu prošle godine pobrisan i ministar obrane Li Shangfu i tu je poziciju u prosincu preuzeo mornarički veteran Dong Jun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:12