BRZO NAPREDUJU

PALA KLJUČNA UTVRDA DŽIHADISTA U IRAKU, OVO JE POČETAK KRAJA KALIFATA? Iračke snage osvojile veliki aerodrom: 'Kontroliramo pistu'

 Stringer / REUTERS

Protuteroristička postrojba (CTS) i elitna jedinica unutarnjih poslova 'Rapid Response' spustile su se u četvrtak rano ujutro na aerodrom u blizini vojnog kompleksa Ghozlani, kazao je glasnogovornik CTS-a Sabah al-Numan za državnu televiziju.

- Naše jedinice započele su veliku operaciju rano ujutro na zračnu luku u Mosulu i na bazu Ghozlani kako bi istjerali teroriste Islamske države. možemo potvrditi da je vojni aerodrom u Mosulu pao i samo je pitanje vremena kada ćemo ga u potpunosti kontrolirati - kazao je Numan.

Nakon što su izgnali islamiste iz istočnog Mosula prošlog mjeseca, iračke snage nastojale su preuzeti i aerodrom kako bi ga mogli iskoristiti za daljnji juriš na zapad tog drugog najvećeg grada u Iraku.

Zračnu luku i vojnu bazu s barakama i poligonom za treniranje koji se proteže u blizini autoceste Baghdad-Mosul zauzeli su islamisti kad su pregazili i Mosul, u lipnju 2014. godine.

Gubitak Mosula mogao bi značiti kraj samoproglašenog kalifata islamske države u Iraku.

U ovoj operaciji sudjeluje 100.000 iračkih vojnika, kurdskih boraca i šijitske policije koji uz novu taktiku i poboljšanu koordinaciju od početka godine ubrzano napreduju, izvijestili su vojni dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:03