‘POSLALI SMO PISMO‘

Palestinci ponovno zatražili da postanu članovi Ujedinjenih naroda

Palestinska samouprava u rujnu je 2011. podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u, ali nije uspjela dobiti potrebne glasove

Palestinski veleposlanik pri UN-u Rijad Mansur

 ANGELA WEISS/AFP

Palestinska samouprava ponovno je zatražila da postane punopravna članica Ujedinjenih naroda, prema pismu poslanom u utorak glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu.

"Danas je Država Palestina, prema uputama palestinskog vodstva, poslala pismo (glavnom tajniku) tražeći ponovno razmatranje (naše) prijave za članstvo", stoji u objavi Palestinske stalne promatračke misije pri UN-u postavljenoj u utorak na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru.

Objava uključuje pismo, koje je potpisao palestinski veleposlanik pri UN-u Rijad Mansur, u kojem se traži da se palestinski zahtjev za punopravno članstvo iz 2011. ponovno podnese Vijeću sigurnosti u travnju.

Palestinska samouprava u rujnu je 2011. podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u, ali nije uspjela dobiti devet glasova potrebnih za usvajanje u moćnom Vijeću od 15 zemalja. SAD je zaprijetio vetom na zahtjev.

SAD i druge zapadne sile upozorile su da bi UN-ovo priznanje palestinske države poništilo prethodne sporazume koji podržavaju pregovore između Izraela i Palestinaca o uspostavi palestinske države koja će živjeti u miru uz Izrael.

Godine 2012. Opća skupština UN-a izglasala je 138 prema 9, uz 41 suzdržanog, da se Palestini da "status države promatrača nečlanice" unatoč protivljenju SAD-a, koji ondje nema pravo veta.

Palestinu je dosad priznalo 139 zemalja članica UN-a, od ukupno 193 članice.

Prošlog je mjeseca Španjolska objavila da je s Maltom, Irskom i Slovenijom dogovorila da će poduzeti prve korake prema priznanju palestinske državnosti na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Španjolski premijer Pedro Sanchez je 22. ožujka u Bruxellesu razgovarao s premijerima Irske, Slovenije i Malte koji su najavili priznanje Palestine ‘kada se stvore odgovarajuće okolnosti‘.

Sanchez je u utorak rekao novinarima da će Španjolska do srpnja priznati neovisnost Palestine, a da bi se uskoro mogla "stvoriti kritična masa" unutar Europske unije pa da to učine i druge zemlje, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:26