NARUŠENO ZDRAVLJE

Papa djeluje sve lošije: Nije se mogao popeti uz nekoliko stepenica, prebacili su ga u kolica

Osim toga, Papa je imao i pomoćnika koji mu je čitao iz katekizma, što se događalo i proteklih nekoliko dana

Papa Franjo

 Massimo Valicchia/Nurphoto Via AFP

Dugotrajni respiratorni i problemi s pokretljivošću i dalje muče 87-godišnjeg papu Franju. Kako piše AP News, dok je u srijedu predvodio svoju tjednu opću audijenciju, koja se prvi put ove godine održala vani na prohladnom Trgu svetog Petra, opet je morao zamoliti suradnika da pročita njegove bilješke, a nije se ni mogao sam vratiti u svoj papamobil.

Osim toga, Papa je imao pomoćnika koji mu je čitao iz katekizma, što se događalo i proteklih nekoliko dana.

Podsjetimo, papa Franjo je prošle srijede u bolnici obavljao neke dijagnostičke pretrage, ali rezultati istih nisu objavljeni.

Ove zime s vremena na vrijeme patio je od prehlade, napadaja bronhitisa i gripe. Krajem prošle godine bio je i na CT pregledu, koji je, srećom, isključio upalu pluća, ali Papa je svejedno morao otkazati putovanje u Perzijski zaljev zbog teškog napadaja akutnog i zaraznog bronhitisa.

Iako ga je i prije mučila upala ligamenata koljena, zbog čega je od 2022. često morao koristiti invalidska kolica, papa Franjo obično se uspijevao kretati uz pomoć štapa ili hodalice, a pri ruci su mu uvijek i asistenti koji mu pomažu da se dovede u stojeći položaj.

No Papa se na kraju audijencije u srijedu nije mogao popeti uz nekoliko stepenica kako bi se ukrcao u svoj papamobil. Morao je sjesti u invalidska kolica iz kojih je zatim pozdravio okupljene prije nego što su ga odvezli s trga.

Papi Franji u mladosti je zbog respiratorne infekcije odstranjen dio jednog plućnog krila. Godine 2021. uklonjen mu je dio debelog crijeva, a lani je operirao trbušnu kilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:59