DALEKI PUT

Papa Franjo potvrdio putovanje u Mongoliju, zemlju s tek 1,5 tisuća katolika

Prošlog kolovoza Papa je imenovao nadbiskupa Giorgia Marenga, Talijana, prvim kardinalom u Mongoliji

Papa Franjo

 Andreas Solaro/Afp

Papa Franjo je u petak potvrdio da krajem rujna planira posjetiti Mongoliju, zemlju s manje od 1,5 tisuća katolika, no strateški važnu za Rimokatoličku Crkvu zbog granice s Kinom.

Franjo je mogućnost posjete Mongoliji prvi put spomenuo u veljači, u razgovoru s novinarima na povratku iz Afrike. Tada je rekao da je to mogućnost, no koja „nije još sigurna“.

Čini se da je u petak potvrdio to putovanje u razgovorima sa zaposlenicima aviokompanije ITA Airways, službenim prijevoznikom pape nakon bankrota Alitalije 2021. godine.

Papa je tom prilikom govorio o svom 41. „hodočašću“, posjetu Mađarskoj u kojem bi trebao boraviti od 28. do 30. travnja.

„Potom slijede Marseille i Mongolija, a onda svi drugi na listi čekanja“, rekao je Franjo.

Papa je nagovijestio da će u srednjoazijsku državu poći izravno iz južnog francuskog grada koji bi trebao posjetiti 23. rujna.

Prošlog kolovoza Papa je imenovao nadbiskupa Giorgia Marenga, Talijana, prvim kardinalom u Mongoliji.

Ta država je značajna za Vatikan jer ima dugu granicu i bliske veze s Kinom u kojoj Sveta Stolica pokušava poboljšati položaj katolika.

Mongolija, nekad znana kao Vanjska Mongolija, bila je dio Kine do 1921. kad je stekla neovisnost uz pomoć Sovjetskog Saveza. Unutarnja Mongolija i dalje je dio Kine.

Franjo bi u kolovozu trebao ići u Portugal te je najavio da će iduće godine vjerojatno putovati u Indiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:24