GOVOR PAPE

Papa osudio zemlje koje marginaliziraju kršćane

Papa je vjersku slobodu nazvao prvom među ljudskim slobodama
 AP

RIM - U govoru neobično eksplicitnome za vatikanske diplomatske standarde papa Benedikt XVI je danas pozvao Pakistan da ukine svoj Zakon o bogohuljenju jer on vrijeđa pravo na vjersku slobodu.

Implicitni zahtjev

Ubojstvo guvernera Pandžaba pokazuje koliko je hitno ukinuti taj Zakon - rekao je poglavar Katoličke crkve na svečanosti razmjene novogodišnjih čestitaka s predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranoga pri Svetoj Stolici. U istom govoru Papa je implicitno zahtijevao od država zastupljenih na toj svečanosti da prilagode svoj politički sustav katoličkom nauku. On je osudio azijske i afričke zemlje gdje su kršćanske manjine diskriminirane odnosno ugrožene, a poimenice Irak, Egipat i Nigeriju, te je pozvao muslimanske vođe da zajamče ravnopravnost kršćana.

Papine aluzije

Benedikt XVI je osudio i zapadne zemlje “u kojima se veliko značenje pridaje pluralizmu i toleranciji, ali se religija sve više marginalizira”, pa se čak od zdravstvenih djelatnika ili sudaca zahtijeva da se ne povinuju vjerničkoj savjesti - što je aluzija na abortus, razvod braka i druge prakse koje nisu u skladu s katoličkim naukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:37