SUSRET U VATIKANU

PAPA PRIMIO ŽRTVE SVEĆENIKA PEDOFILA 'Jako sam tužan i skrušeno vas molim za oprost'

 AFP

VATIKAN - Papa Franjo u ponedjeljak se po prvi puta unutar samog Vatikana susreo sa šest žrtava seksualnog zlostavljanja od strane svećenika te je priznao da su neki čelnici u Crkvi propustili reagirati na vrijeme što je dovelo do još veće patnje, stoji u službenom priopćenju iz Vatikana.

- Pred Bogom i ljudima izražavam duboku tugu zbog strašnih zločina kojima ste bili izloženi. Zato vas skrušeno molim za oprost, kazao je Franjo na misi kojoj su prisustvovale neke od žrtava, piše CNN.

- Molim vas za oprost zbog grijeha od strane Crkve te zbog našeg propusta da adekvatno i spremno odreagiramo na prijave članova obitelji, a ponekad i samih žrtava, o strašnim seksualnim zlostavljanjima. To je dovelo do nove patnje za žrtve, a ugrožena je i dobrobit druge djece, kazao je.

- Ti grijesi nekih svećenika imaju toksičan utjecaj na nadu i vjeru u Božju pomoć, dodao je također.

- Šestero žrtava, tri muškarca i tri žene iz Velike Britanije, Irske i Njemačke sastalo se sa papom u rezidenciji Svete Marte u kojoj živi od svojeg izbora u ožujku 2013. Svatko od njih u razgovoru sa papom proveo je po 30 minuta, rekao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi. To je papin prvi susret sa žrtvama unutar Vatikana.

Mnogi su ovaj čin prozvali običnom 'predstavom' i nedovoljnim za istinske promjene u Crkvi. No, Lombardi je poručio kako je jasno da se ovdje ne radi o nikakvom PR-u niti događaju kojeg su posebno popratili mediji.

Papi su već prigovarali da se sa žrtvama trebao susresti čim je preuzeo tu dužnost, no on je u nekoliko navrata kazao kako je Crkva nepravedno optužena i stigmatizirana jer se pedofilija jednako pojavljuje i u drugim velikim organizacijama. Ipak, pedofilske skandale unutar Crkve je u više navrata oštro osudio. U više navrata isticao politiku "nulte tolerancije" prema pedofiliji i spremnost uvođenja "vrlo oštrih sankcija". Također je osnovao stručno povjerenstvo za zaštitu djetinjstva unutar institucija Katoličke crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 19:01